НОВИНИ

Росен Христов: Украйна се присъединява към инициативата ни за проучване на регионалния газов пазар

росен христов украйна присъединява инициативата проучване регионалния газов пазар
Снимка: Министерство на енергетиката
bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 28.02.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на енергетиката Росен Христов проведе двустранна среща с украинския си колега Герман Галущенко в Стокхолм, Швеция, където се провежда Неформално заседание на Съвета на ЕС по “Транспорт, телекомуникации и енергетика”.

Христов отправи покана към Украйна да се включи в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа, съобщават от енергийното министерство. Целта е всяка държава да даде информация за нужното ѝ количество газ, както и за възможностите на инфраструктурата ѝ за пренос.

На срещата българският енергиен министър е разказал за усилията и постиженията на България за последните 6 месеца, свързани с диверсификацията на доставките на газ, подчертавайки пускането на интерконектора с Гърция, сключеното споразумение с Турция, договорения капацитет на терминала в Александруполис, новостроящата се газова връзка България – Сърбия, както и нуждата от увеличаване на капацитета на част от съществуващата инфраструктура.

Според него анализът на регионалния газов пазар ще покаже къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне.

„Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници“, заяви Христов, цитиран от пресцентъра на МЕ.

От своя страна министърът на енергетиката на Украйна е оценил идеята като изключително добра.

Двамата министри обсъдиха и възможността за сътрудничество в ядрената енергетика, включително използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“ в Украйна.

Въпросът ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България.

В тази връзка министър Христов обясни също и позицията на страната ни по въпроса за санкциите в ядрената енергетика срещу Русия.

„Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на „АЕЦ Козлодуй“ с Русия“, каза още Христов.

По думите му санкции сега биха застрашили работата на българската централа. България работи системно и усилено, за да получи пълна независимост и сигурност на всички доставки и услуги за атомната ни електроцентрала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвинение в изнасилване срещу Хакими
Обвинение в изнасилване срещу Хакими
Търговските ни аташета зад граница ще събират данни за цените на 20 вида храни
Търговските ни аташета зад граница ще събират данни за цените на 20 вида храни