НОВИНИ

Русия и Украйна със забележки към споразумението за "Северен поток 2"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:18, 22.07.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати и Германия се споразумяха за "Северен поток 2" - така довършването на газопровода няма да бъде съпътствано от санкции за компаниите, които участват в строителството му.

Двете страни поемат ангажимент за инвестиции в енергийния сектор на Украйна. Оказа се обаче, че нито Киев, нито Москва са доволни от компромиса между Берлин и Вашингтон. Новината за споразумението беше потвърдена снощи.

"Едно от нещата, с което се ангажира Германия в това споразумение, е че ако Русия се опита да използва енергетиката като оръжие или извършва агресивни действия срещу Украйна, Германия ще предприеме мерки на национално ниво и ще настоява за ефективни мерки на европейско ниво, включително санкции за ограничаване възможностите на Русия за износ в енергийния сектор към Европа", заяви заместник-държавният секретар Виктория Нюланд.

Според Меркел документът не слага край на всички различия между Берлин и Вашингтон, но е добър и за Украйна.

"Смятам, че споразумението с американското правителство не слага край, не преодолява разликите. Те остават. Това се видя и от реакциите. Но това е опит заедно с правителството на САЩ да поставим определени условия, които трябва да бъдат изпълнени, условия, които ще гарантират, че Украйна остава транзитна държава - това е много важно за германската страна, и че енергетиката не може да се използва, за да се поставя Украйна в още по-трудна ситуация", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Украйна ще анализира подробно споразумението, но вече има много въпроси по него, каза министърът на външните работи на страната Дмитрий Кулеба. Киев ще иска и по-големи гаранции за сигурността на страната и на Централна Европа като цяло след пускането на "Северен поток 2".

Реакцията на Москва - в документа има твърдения, с които сме съгласни и такива, които не можем да приемем, като например агресивно поведение спрямо Украйна.

"Русия никога не е използвала енергоизточниците си като инструмент за политически натиск. Русия винаги е била и си остава отговорен гарант за енергийната безопасност на Европейския континент", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Северен поток 2" има две разклонения. Изграждането на първото вече е завършено, а на второто се очаква да приключи в края на август. Общият обем на тръбата ще бъде 55 млрд. кубични метра газ годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха ремонтирания участък на АМ "Тракия" - има ли задръствания
Отвориха ремонтирания участък на АМ "Тракия" - има ли задръствания
Здравният министър разпореди свикване на областните кризисни щабове заради COVID-19
Здравният министър разпореди свикване на областните кризисни щабове заради COVID-19