НОВИНИ

Русия увеличава височината на орбитата на МКС на 10 август

русия увеличава височината орбитата мкс август
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:11, 30.07.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Русия ще коригира височината на орбитата на Международната космическа станция с 840 метра на 10 август. Корекцията се налага, за да се формират подходящи условия месец преди изстрелването на пилотирания космически кораб "Союз МС-22" и кацането на "Союз МС-21", съобщава "Роскосмос".

Според Роскосмос "след коригиращата маневра средната височина на орбитата на станцията трябва да се увеличи с 840 м и да достигне 416,26 км".

"Според предварителните данни на службата за балистична и навигационна поддръжка на Центъра за управление на полетите на Централния научно-изследователски институт по машиностроене, част от държавната корпорация "Роскосмос“, в 10:46 московско време е планирано включване на двигателите на Товарен кораб "Прогрес МС-20" на руския сегмент на МКС. Очаква се те да работят 299,6 секунди и да дадат импулс от 0,48 м/сек. на станцията", се казва в съобщение на руската държавна корпорация

Изстрелването на пилотирания космически кораб "Союз МС-22" от ракетата-носител "Союз-2.1а" от космодрума Байконур е планирано за 21 септември 2022 г. Екипажът му включва членове на 68-ата дългосрочна експедиция на МКС - космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, както и астронавтът на НАСА Франсиско Рубио.

Кацането на спускаемия апарат на пилотирания космически кораб "Союз МС-21" в Казахстан се очаква на 29 септември тази година. С него космонавтите Роскосмос Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков ще се върнат на Земята.

До момента за целия полет на МКС са извършени 322 корекции на височината на нейната орбита.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров отстъпи на руснак във финала на тенис турнир в Грузия
Александър Лазаров отстъпи на руснак във финала на тенис турнир в Грузия
Кузманов загуби от бивш №10 в света в полуфиналите на „Чалънджър“ в Швейцария
Кузманов загуби от бивш №10 в света в полуфиналите на „Чалънджър“ в Швейцария