НОВИНИ

Руски ракетни удари и въздушна тревога в над 10 украински области

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:32, 28.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко две крилати ракети "Калибър" и още две авиационни Екс-59 са унищожили през изминалата нощ украинските сили за противовъздушна отбрана. Няма информация за жертви.

На фронта заместник-министърът на отбраната Анна Маляр потвърди освобождаването на Работино в Запорожка област, а настъплението продължава в три посоки на южния фронт, добавиха от Киев. От там потвърдиха и за успешна атака с дронове срещу военна база в Курск. А Русия обяви, че е унищожила военнo летище в района на украинската столица.

По информация на кмета на Москва руските системи за ПВО са свалили безпилотник над мегаполиса. Два дрона са унищожени в Брянска област. А президентът Володимир Зеленски обяви какви са условията в Украйна да има избори по време на война - промяна е избирателният кодекс, финансиране от западните партньори и международни наблюдатели в окопите.

"Изборите струват около 5 милиарда, аз не искам да ги взема от военния бюджет", каза украинският президент.

Така че ще се разчита на Запада. Според него, освен военните, трябва да гласуват и украинските бежанци, които са около 7 милиона.

"Тук идва и моментът със западните държави. Имаме нужда от помощта на Европа. Защото повечето украински бежанци са там. Трябва да бъдат създадени подходящите условия, за да могат хората да гласуват. Ние нямаме подходящи логистични възможности. Седем милиона души трябва да гласуват. Ние имаме нужда от всеки глас", каза още Зеленски.

По време на война, без промяна в закона, избори в Украйна са невъзможни. На всеки 90 дни обявеното военно положение се удължава. Сега то изтича в средата на ноември - след датата за редовни парламентарни избори, планирани за октомври, и преди президентския вот, който е насрочен за март 2024 година.

Турция може да се предложи като транзитна страна за руска селскостопанска продукция - това твърди източник, запознат с преговорите между Москва и Анкара за бъдещето на т.нар. зърнена сделка. Усилията по осигуряването на безопасен износ на украинско зърно през Черно море, с участието на Турция, Русия и ООН, продължават.

Москва се оттегли от сделката преди повече от месец, но е готова да се върне ако условията ѝ, едно от които е връщане на една от банките й в SWIFT системата, бъдат изпълнени. Износът на зърно вероятно ще е сред акцентите в разговорите между президентите на Турция и Русия - Ердоган и Путин. Според предварителна и непотвърдена информация, те ще се срещнат на 4 септември в Сочи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощна буря помете Балеарските острови, включително Майорка
Мощна буря помете Балеарските острови, включително Майорка
Делото за мярката за неотклонение на Георги Николаев беше прекъснато заради спиране на тока
Делото за мярката за неотклонение на Георги Николаев беше прекъснато заради спиране на тока