НОВИНИ

С час напред: Тази нощ се въвежда лятното часово време

час напред нощ въвежда лятното часово време
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:30, 25.03.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

На 26 март в 3:.00 ч. се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщават от Българския институт по метрология.

От 1997 г. лятното часово време в България се въвежда в 3.00 ч. в последната неделя на март, а връщането към астрономическото време става в 4.00 ч. през последната неделя на октомври.

Повечето страни в Европейския съюз приемат лятното часово време през 70-те години на 20-и век. Между 1980 г. и 1984 г. са приети поредица директиви, които определят, че лятното часово време започва през последната неделя на март и завършва през последната неделя на октомври. Причината е, че всяка страна в ЕС е имала различни дати, на които го е въвеждала.

Настоящите правила в ЕС са въведени в изпълнение на директива на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 2001 г., която регулира лятното часово време в съюза.

На 12 септември 2018 г. Европейската комисия публикува законодателно предложение за прекратяване на смяната на времето в ЕС. Според проучване на комисията, проведено в периода от 4 юли до 16 август 2018 г. и в което участват 4,6 млн. души от страните членки, 84% от запитаните отговарят, че искат да се прекрати смяната на часовото време заради множеството негативни ефекти върху здравето и поведението на хората, вследствие нарушаването на биологичния им ритъм.

"Питай експерта": Ползите и вредите от смяната на часовото време

На 26 март 2019 г. Европейският парламент приема решение, според което страните членки трябва да информират Европейската комисия до 31 октомври 2020 г. кое часово време ще изберат, а до 1 април 2021 г. да приемат и публикуват промяна в националното си законодателство, която да отразява новия регламент за часовото време. Действащата директива за часовото време от 2001 г. се отменя от 1 април 2021 г., поради влизане в сила на новия регламент. За да стане факт решението на ЕП обаче, трябва да се произнесе Съветът на ЕС, което още не се е случило.

В световен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в района на Валенсия все още не е овладян
Пожарът в района на Валенсия все още не е овладян
Вижте какво се случи в европейските квалификации на 24 март (ОБЗОР)
Вижте какво се случи в европейските квалификации на 24 март (ОБЗОР)