НОВИНИ

Санкционираха директор на училище, че евакуирал децата заради сигнал за бомба

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:35, 06.04.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията в Бургас задържа 17-годишен ученик за бомбени заплахи. Младежът използвал анонимна пощенска услуга, за да изпраща заплашителни имейли до училища в страната от 28 март. А в София нов сигнал прекъсна часовете в 81-во училище. Директорът беше санкциониран, защото евакуирал децата. Според ръководството, полицаи са дали устно разпореждане за евакуацията. От МВР обаче заявиха, че подобни инструкции не са давани, тъй като реална заплаха не е установена.

Малко преди обяд в 81-во училище в столичния квартал "Младост" дошли полицаи. Казали, че е получен сигнал за бомба. Установили, че няма притеснителни предмети. От ръководството на училището твърдят, че малко след това полицаите се върнали и казали, че е получен нов сигнал, но с повече конкретика. По думите на заместник-директорите униформените устно разпоредили евакуация.

Вижте новата процедура за действие при бомбени заплахи

"Най-абсурдното е, че сега на територията на училището са главни инспектори, началници, директори и не знам още какви ръководители, които пишат акт на г-жа Налбантова за това, че е извела децата, евакуирала след като няма писмено разпореждане. Всички знаем, че заповедите, разпорежданията могат да бъдат писмени и устни", каза Катя Цацова - зам.-директор на училището.

"Смятам, че нашата реакция е абсолютно адекватна, предвид на това, че времето, в което получихме сигнала, на територията на училището има 1300 ученици и не знам кое е по-ценно в случая хартията или живота и здравето на нашите деца", каза Вяра Крумова - зам.-директор на училището.

Децата изчакали на двора родителите си, които били извикани.

От МВР заявиха за "По света и у нас", че разпореждането било децата да не бъдат евакуирани, тъй като огледите не са установили нещо притеснително. От училището искат новата процедура за действие при такива заплахи да бъде съгласувана с всички от образователната система.

"Не кореспондира с това, което е като разпореждане на самите образователни институции за техните планове за евакуация, за техните планове за антитерористични действия", каза Цветан Спасов, зам.-директор на училището.

Дали директорката ще обжалва наложената санкция и какво ще последва - все още не е ясно.

Синдикат "Образование" ще поиска оставката на Демерджиев заради новия протокол за бомбени заплахи

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Марица Пловдив: Отиваме в София, за да затворим серията
Треньорът на Марица Пловдив: Отиваме в София, за да затворим серията
Трима задържани при акция срещу телефонни измамници във Ветово
Трима задържани при акция срещу телефонни измамници във Ветово