НОВИНИ

САЩ ще изпрати скоро военни в Източна Европа и държавите от НАТО

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:04, 29.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че в близко време ще изпрати американски войски в Източна Европа и държавите от НАТО. Според Вашингтон Москва вече разполага с военен капацитет за действия срещу Украйна, но все още е възможен дипломатически изход от ситуацията.

Украинският президент Володимир Зеленски на свой ред призова да не се създава паника.

След пореден ден на размяна на реплики по оста НАТО - Русия Джо Байдън съобщи, че ще изпрати ограничен брой войници в Европа.

"В близко време ще изпратя американски войски в Източна Европа и страните от НАТО. Не много", каза Джо Байдън, президент на САЩ.

Пентагонът съобщи по-рано, че 8500 американски войници са в готовност за евентуално разполагане в Европа на фона на напрежението по руско-украинската граница.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че руският президент Владимир Путин вече разполага с военен капацитет за действие срещу Украйна, до чиито граници Москва е разположила 100 000 военни. Според Вашингтон обаче Русия не е взела окончателно решение и е възможен дипломатически изход.

"Конфликтът не е неизбежен. Все още има време и място за дипломация", увери Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Украинският президент Володимир Зеленски призова да не се създава паника. Пред чуждестранни медии в Киев той посочи, че основният риск пред Украйна остава дестабилизация на страната, включително икономическа криза.

"За нас това е много важен момент - можем да загубим икономиката си. Но първи приоритет са хората. Възможността за нападение съществува, никога не е изчезвала. Съществуваше по същия начин през 2021 г.", заяви Зеленски.

В телефонен разговор Володимир Зеленски и френският му колега Макрон са потвърдили, че ще продължат усилията за деескалация в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мост се срути в американския град Питсбърг
Мост се срути в американския град Питсбърг
БЕХ смени ръководството на "Булгаргаз"
БЕХ смени ръководството на "Булгаргаз"