НОВИНИ

Саутгейт подкрепя кандидатурата на Великобритания и Ирландия за домакинство на Евро 2028

Гарет Саутгейт
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:32, 05.10.2023
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на националния отбор по футбол на Англия Гарет Саутгейт заяви, че ще бъде "брилянтно за всички", ако кандидатурата на Обединеното кралство и Ирландия за домакинство на Евро 2028 получи зелена светлина, както се очаква.

Оттеглянето на Турция, за да се съсредоточи върху потенциално съвместно домакинство с Италия на Евро 2032, означава, че кандидатурата на петте нации вече е единствената опция за финалите след пет години.

УЕФА официално ще обяви домакините на двата турнира след заседание на Изпълнителния комитет в Швейцария следващата седмица.

"Тази съвместна кандидатура е брилянтна за всички. Мисля, че има още малко работа, но знаете, че всички тези държави са фантастични футболни нации. Те ще бъдат изключително горди от това, че са домакини и ако отборите също се класират, тогава очевидно ще имат и някакво домакинско предимство", каза Саутгейт на пресконференция.

Новината идва само един ден, след като ФИФА съобщи, че световното първенство през 2030 година ще се проведе на три континента. Шампионатът ще бъде организиран официално от Мароко, Португалия и Испания, но ще бъде открит с по един мач в Аржентина, Парагвай и Уругвай като част от честванията на стогодишнината на турнира.

Останалата част от турнира с 48 отбора ще се премести в Испания, Португалия и Мароко по предложение на УЕФА, Африканската футболна конфедерация и Южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ, което беше прието от съвета на ФИФА на заседание в сряда. Домакинството трябва да получи официално одобрение от конгреса на ФИФА.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец преживя историчеки кошмар в Дания и инкасира най-тежката си загуба в Европа
Лудогорец преживя историчеки кошмар в Дания и инкасира най-тежката си загуба в Европа
Над 50 жертви на руски ракетен удар в Харковска област
Над 50 жертви на руски ракетен удар в Харковска област