НОВИНИ

Северна и Южна Корея си размениха изстрели в демилитаризираната зона

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:16, 03.05.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Сигурност и правосъдие

Северна и Южна Корея си размениха изстрели в демилитаризираната зона, която разделя двете страни. Това се случи денонощие след първата публична поява на севернокорейския лидер Ким Чен Ун от три седмици насам.

Южнокорейски военен граничен пост е подложен на обстрел от Север рано тази сутрин, местно време. Няма жертви и материални щети, поне от южна страна.

А Сеул отвръща на огъня. Засега не е ясно какво е провокирало инцидента, но в изявление южнокорейската армия посочва, че е малко вероятно стрелбата да е преднамерена.

Анализатори не изключват тези действия на Пхенян да преследват тактически цели. Понякога Северна Корея използва ескалация и деескалация като лост в бъдещи преговори.

Случаят със сигурност запази присъствието на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в новините. След 20 дни отсъствие, провокирало слухове и спекулации за здравословното му състояние, Ким участва в откриването на торов завод.

Сред първите реакции беше тази на американския президент Доналд Тръм с публикация в Туитър.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Лично аз се радвам да видя, че се е върнал и е добре!

Тръмп и Ким се срещнаха три пъти, но президентът на САЩ не успя да постигне отказ на Пхенян от ядрени оръжия.

Инцидентът в демилитаризираната зона идва пет дни след като Южна Корея стартира подготовката за изграждане на железопътен участък със северната си съседка.

Линията е част от новата икономическа инициатива за Корейския полуостров, която се стреми към железопътна връзка между всички държави от Източна Азия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плажовете в Кипър са празни
Плажовете в Кипър са празни
Емил Димитров: Язовир "Студена" вече е пълен наполовина
Емил Димитров: Язовир "Студена" вече е пълен наполовина