НОВИНИ

Шарл Льоклер ще стартира първи за Гран при на САЩ, грешка на Верстапен

шарл льоклер стартира първи гран сащ грешка верстапен
bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 21.10.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Шарл Льоклер ще стартира от първа позиция в състезанието за Голямата награда на САЩ, кръг от световния шампионат във Формула 1. Макс Верстапен бе по-бърз от пилота на Ферари с 0,005 сек, но постижението му бе заличено заради нарушаване ограниченията на трасето. До състезателя на Скудерията на първа редица ще се нареди Ландо Норис с Макларън. Трети се класира Люис Хамилтън (Мерцедес).

Четвърти и пети ще стартират Карлос Сайнц и Джордж Ръсел, а след изтритата си обиколка Верстапен ще потегли чак шести.
Съотборниците в Алпин Пиер Гасли и Естебан Окон ще стартират от четвъртата редица, а най-бавни в Q3 бяха Серхио Перес и Оскар Пиастри, които ще си поделят петия ред на старта в неделя.

Юки Цунода бе победен с 0.018 от Перес в битката за последното място в Q3 и ще стартира 11-ти в неделя. Заедно с японския пилот на Алфа Таури аут в края на Q2 бяха още съотборниците в Алфа Ромео Гуаню Джои и Валтери Ботас, Кевин Магнусен и Дениъл Рикардо. Завръщащият се след отсъствие от близо два месеца австралиец загуби най-бързия си тур заради напускане на пистата в завой №9, но и той нямаше да му бъде достатъчен, за да влезе в топ 10.

Голямата изненада на първата част на квалификацията бе отпадането на Фернандо Алонсо, който до момента от началото на година ниво веднъж не бе пропускал решителните 12 минути на сесията за място. Двукратният световен шампион ще стартира 17-ти в неделя, а пред него на стартовата решетка ще се нареди Нико Хюлкенберг, който бе с едва 0.022 по-бавен от Рикардо в спора за последното място в топ 15.Освен двамата елиминирани в края на първите 18 минути на квалификацията бяха още двамата пилоти на Уилямс Алекс Албон и единственият представител на домакините Логан Сарджънт, които ще стартират 18-ти и 20-ти. Те ще бъдат разделени от съотборника на Алонсо в Астън Мартин Ланс Строл, което означава, че последните две редици в неделя ще включват по един пилот на Астън Мартин и Уилямс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Марков труимфира с титлата на двойки на тенис турнир в Рияд
Виктор Марков труимфира с титлата на двойки на тенис турнир в Рияд
Белгийският правосъден министър подаде оставка заради терористична атака срещу двама шведски футболни фенове
Белгийският правосъден министър подаде оставка заради терористична атака срещу двама шведски футболни фенове