НОВИНИ

Схема за безплатна сянка: Туристи си разменят една и съща касова бележка за чадъри и шезлонги

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 30.07.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Конфликт между плажуващи и концесионери по нашето Черноморие. Tуристи си разменят една и съща касова бележка цял ден, за да използват съоръженията безплатно.

Въпреки че и тази година голяма част от плажовете по Южното Черноморие са с намалени цени на чадърите и шезлонгите, някои туристи опитват да ги ползват безплатно, като си разменят касовия бон. Последният случай е от плажа в Крайморие, а близкият спасител става свидетел на случката.

"Там на втория ли беше, третия шезлонг дойде една жена, някъде към 16.30 ч. 17.00 ч. горе-долу и легна. Дойде момчето, което събира таксите за шезлонгите. Тръгна да си говори с нея нещо, повдигнаха си тон, смисъл започна тя нещо да му обяснява, започна да вика повечко, след това дойде другият касиер, пак нещо не се разбраха, в крайна сметка дойде и концесионерът", разказа спасителят Димитър Калинов.

Оказало се, че жената използва касова бележка от преди 8 часа. Преди това обаче не е била на плажа. Обяснила, че неин познат ѝ я дал, след като си тръгнал от ивицата.

"Ако установим, че човекът ползва чужда бележка, просто го помолваме или да заплати, или да напусна тази платена услуга, която е заел неправомерно", обясни концесионерът Николай Димитров.

Стопаните на плажове признават, че трудно може да се контролира порочната практика. Разчитат най-вече на своите служители да наблюдават по-изкъсо летовниците, но и на съвестта на самите плажуващи.

"Ние си взимаме чадъра и после си тръгваме, никой не ни е искал касовата бележка или пък на никой не сме я и давали. Все пак всеки си е за него си, плаща си я", коментира Радостина Димитрова.

БНТ: Ако някой Ви я поиска, бихте ли си я дали?

"Не, нека да бъде честно всичко и да си бъде в реда на нещата", отговори Габриел Грозев.

Една и съща бележка може да се ползва само когато решим сутрин да отидем на плаж, да си тръгнем и да се върнем отново следобед, но в рамките на един и същи ден. Остава обаче неясно как туристите могат да докажат, че именно те са заплатили касовата бележка, а не е поделена с други. Така на практика отново може да възникне спор, а последната дума има касиера.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Николов в "Панорама": Страната не е имала премиер като мен досега
Пламен Николов в "Панорама": Страната не е имала премиер като мен досега
Учредиха алианс "Българско Черноморие"
Учредиха алианс "Българско Черноморие"