НОВИНИ

Как са преизчислени пенсиите и как действат финансовите инструменти в подкрепа на бизнеса (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
20:14, 30.07.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Как са преизчислени пенсиите от служебното правителство и как икономическият екип на кабинета оперира с финансовите инструменти в подкрепа на бизнеса. Това бяха част от въпросите към Гълъб Донев, Асен Василев и Кирил Петков по време на днешния парламентарен контрол.

Служебният социален министър обясни защо правителството е избрало при преизчисляване на пенсиите да заложи върху увеличаване тежестта на една година осигурителен стаж от 1,2% на 1,35%, вместо промяна на средномесечния осигурителен доход за страната от 2018 г., заложен в проектите на БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"915 000, толкова са пенсионерите, които не биха получили увеличение, ако се възприеме преизчисление с осигурителния доход за 2018 година. Нещо повече, 583 500 от тях ще продължат да получават минимална пенсия от 300 лв. и след преизчислението с осигурителен доход от 2018 г., което ще запази съществуващото неравенство", коментира Гълъб Донев.

Гълъб Донев: Преизчисляването на пенсиите ще остави над 900 000 души без увеличение

Икономическият екип на служебния кабинет отчете като успешна антикризисна мярка стартиралата през юни програма "Възстановяване". Чрез нея малки микрофирми получават достъп до кредитиране, със 7-годишен период на погасяване, като първата година е гратисна.

"Основната причина за бързото усвояване е точно липсата на обезпечение на тези кредити. Хубавата новина е, че средният заем по Плана за възстановяване е под 400 000 лв. и от последните няколко дни имаме обаждания от банките, които казват: Свършихме ресурса. Моля ви се, давайте още. С други думи, много добре оперираща програма явно към микропредприятията", заяви Кирил Петков.

Финансовият министър Асен Василев уточни, че вече са одобрени 53 кредита на малки и средни фирми за 21 млн. лв. по програмата, като на ден се раздават между 2 и 5 млн. лв. и прогнозира, че до края на годината близо 2 и половина млрд. ще влязат в икономиката.

В рамките на парламентарния контрол той отчете, че от близо 700 млн. лв. невзети от държавата такси за лотарийна дейност, по съдебен път са възстановени едва 34 млн. Според него вината не е само на закритата Комисия по хазарта, но и на предишното ръководство на финансовото министерство.

"Всички тези контролни функции, които са в правомощията на Министерството на финансите, са били неглижирани. Нямаше даже информация какво се е раздавало, как се раздавало и кой го е раздавал. В момента, в последните 2 месеца, ние се опитваме да възстановим тази контролна функция на министерството, така че тя да заработи и наистина да не се позволява такива безобразия, като несъбирането на тези данъци", каза Асен Василев.

Асен Василев: Държавата все още не е събрала 556 млн. лв. от невнесени такси за хазарт

Василев добави, че днес излиза официално доклад на Държавната финансова инспекция, където констатацията е, че Комисията по хазарта не си е търсила парите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидент на МКС заради руския модул "Наука"
Инцидент на МКС заради руския модул "Наука"
Горски пожари бушуват и в Западна Сърбия
Горски пожари бушуват и в Западна Сърбия