Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Силен туризъм в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 28.11.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Туризмът в Пловдив върви към пълно възстановяване и достига параметрите преди ковид кризата. Това показват данни на Националната статистика за първите девет месеца на тази година. По брой нощувки дори са надхвърлени нивата от пред пандемичната 2019 г., когато градът беше и Европейска столица на културата.

В един от популярните семейни хотели в Пловдив оборотът се е увеличил с една трета само за този летен сезон.

"Тази година беше най-силната година от 20 години, в които аз стопанисвам този хотел. Най-вероятно 2019 г. оказа своето влияние. В момента градът е много интересен за българските туристи и за чужденците. Това са индивидуални туристи от целия свят", заяви хотелиерът Тони Симидчиева.

И ако преди няколко години хората са идвали само в деня на определени културни събития, сега остават минимум за две нощувки, за да разгледат забележителностите на града.

"На брой нощувки в местата за настаняване имаме 492 000, което е ръст от 30% за същите 9 месеца от миналата година и 27% в сравнение със същия период на 2019 година", каза заместник-кметът на Пловдив Пламен Панов.

Според община Пловдив тази година ще бъдат надхвърлени и приходите в бюджета от туризъм в сравнение с 2022-ра. Само за първите 9 месеца те са над 33 млн. лв., колкото са били за цялата минала година. Хотелиерите в града очакват спокоен зимен сезон, ако няма големи сътресения в икономиката на страната.

"От лятото сме си заделили мазнинка както казват, за зимата знаем, че януари е слаб търговски месец, така че сме се подготвили за тези два месеца да издържим стига в държавата да не станат някакви катаклизми", обясни хотелиерът Тони Симидчиева.

Все още проблем остава липсата на подготвени кадри в туристическия бранш.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпиакос привлече Филип Петрушев от Сакраменто
Олимпиакос привлече Филип Петрушев от Сакраменто
Авария спря парното в част от централните райони на София
Авария спря парното в част от централните райони на София