НОВИНИ

Слънчево и горещо време днес и утре

високи дневни температури риск пожари
bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 23.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Затоплянето в страната ще продължи и днес. Максималните температури в повечето райони ще са между 30° и 35°, по-ниски по Черноморието - около 27 - 29°. Ще бъде слънчево, ще духа слаб, в източните райони - умерен източен вятър.

Малко по-горещо ще бъде утре. Максималните температури ще се повишат с около градус - от 31° до 36°, в София - 31°. Ще духа слаб източен вятър. Ще се задържи слънчево, с временни увеличения на облачността следобяд в Югозападна България, където на изолирани места ще превали.

Слънчево ще бъде и на морския бряг. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури слабо ще се повишат и ще са от 28° до 30°. Температурата на морската вода ще е около 26°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините също ще се задържи предимно слънчево с вероятност за следобедни превалявания в масивите от Западна България. Ще духа умерен вятър от изток-североизток, по високите части - от северозапад. Максимални температури в курортите: от 19° на Алеко, 21° в Пампорово, 22° в Боровец, до 27° в Банско.

Слънчево време и на Балканите утре. По-значителни увеличения на облачността ще има в северозападната половина от полуострова, на места с валежи, в отделни райони - значителни по количество.

Валежи ще има и на много места на Скандинавския полуостров, в Европейска Русия и Прибалтика, в страните от Централна Европа. В по-голямата част от континента ще преобладава слънчево време. Слабо захлаждане се очаква на Пиринеите.

Поредното повишение на температурите у нас, в комбинация със сухото време, в близките два дни отново ще създава предпоставки за пожари. Особено висока е опасността в Дунавската равнина.

Промяна предстои в средата на седмицата, когато от северозапад ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде ветровито. Ще има райони с интензивни валежи и гръмотевици: в сряда - главно в Западна България, а в четвъртък - вече на много места в цялата страна.

През следващите дни ще бъде слънчево, на отделни места със следобедни превалявания. След временно понижение, температурите плавно ще тръгнат нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков показа копие от волеизявлението си за отказ от канадско гражданство
Кирил Петков показа копие от волеизявлението си за отказ от канадско гражданство
Амос Юга: Манолев ме нарече маймуна няколко пъти
Амос Юга: Манолев ме нарече маймуна няколко пъти