НОВИНИ

След експлозията в Полша: Ще задейства ли Варшава член 4 на НАТО?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:03, 16.11.2022 (обновена)
6864
Чете се за: 05:55 мин.
По света

На 15 ноември следобед двама души загинаха в село в източната част на Полша. Според агенция "Асошиейтед прес", става дума за ракета, изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета. Информацията е на американски официални представители, пожелали анонимност.

Вчера Русия извършваше масирани удари срещу различни градове в Украйна. Москва отрече да е отговорна за инцидента в Полша и го определи като украинска провокация. Русия заяви, че удари са нанасяни не по-близо от 35 километра от украинско-полската граница. Москва твърди, че разпознава по снимки на отломките ракетата в Полша като украинска ЕС-300.

Рано тази сутрин се проведе извънредна среща на лидерите на страните от Г-20, ръководена от Джо Байдън. Пред журналисти американският президент заяви, че е рано да се твърди, че инцидентът е в резултат на руска ракета. Страните от НАТО се събират по-късно днес, по искане на Полша за задействане на член 4-ти, съгласно който съюзниците се срещат за консултация.

Малко преди 5 следобед експлозия избухва в района на полското село Пшевдов в Източна Полша, близо до границата с Украйна. Загиват двама души.

Полският премиер Матеуш Моравецки свика снощи спешно заседание на правителствената комисия за национална сигурност и отбрана. Варшава обяви, че засилва охраната на въздушното си пространство. От полското външно министерство съобщиха, че произведена в Русия ракета е паднала в източната част на страната. Президентът Анджей Дуда беше по-предпазлив в изказването си и призова за спокойствие.

"Всички знаем, че през целия ден Русия обстрелваше Украйна с ракети, но нямаме никакви категорични доказателства към този момент, които да ни посочват кой е изстрелял ракетата. Уверен съм, че разследването ще ни даде повече яснота. Вероятно става дума за ракета руско производство", каза Дуда.

Днес по обяд предстои втори извънреден Съвет за национална сигурност. Ръководителят на службата съобщи, че се анализира постъпващата информация съвместно с военното командване и службите, включително тези на съюзниците. Полша не е коментирала появилата се в световни агенции информация, че ракетата е била изстреляна от украинските сили срещу приближаваща руска ракета. Варшава е поискала свикване на заседание на НАТО, базирано на член 4 от договора на Алианса.

Генералният секретар Йенс Столтенберг на НАТО написа в Туитър:

"Разговарях с президента Дуда за експлозията в Полша. Поднесох съболезнованията си по повод загубилите живота си. НАТО наблюдава ситуацията и съюзниците провеждат консултации. Важно е да се установят всички факти”.

От руското министерство на отбраната заявиха, че Москва категорично не стои зад инцидента в Източна Полша и го определиха като украинска провокация. Според Киев, виновни са именно руските сили.

"Трябва да се подчертае, че удари са нанaсяни само на територията на Украйна и на отстояние поне 35 км от украинско-полската граница. Публикуваните на 15 ноември вечерта в Полша снимки на отломки, намерени в населеното място Пшеводов, недвусмислено са идентифицирани от експерти от военнопромишления комплекс като елементи от зенитна управляема ракета от комплекс за ПВО ЕС-300, използвани от Украйна", каза Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

Ударът стана на фона на срещата на страните от Г-20 в Индонезия. Лидерите от Г-7 се събраха на извънредно заседание, ръководено от американския президент Джо Байдън. Пред журналисти той заяви, че според данните за траекторията на ракетата, поразилата НАТО-вска Полша, е малко вероятно тя да е била изстреляна от Русия.

"С лидерите на страните от НАТО и Г-7 обсъдихме ситуацията в Европа. Единодушни сме, че е изключително важно да бъде направено пълно разследване на експлозията в Източна Полша до границата с Украйна. Изказваме своите съболезнования на близките на загиналите. Заедно ще решим какви стъпки да предприемем, след като имаме яснота от разследването. Съдейки по траекторията, е малко вероятно ракетата да е изстреляна от Русия", каза Джо Байдън.

Снимки: БГНЕС

Генералният секретар на на ООН Антониу Гутериш заяви, че е важно да се изяснят всички детайли около случилото се в Полша, за да се избегне допълните екскалация на продължаващия вече месеци конфликт в съседна Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР изразява безпокойство от вчерашните експлозии на полска територия
МВнР изразява безпокойство от вчерашните експлозии на полска територия
Президентът на Световната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе откри 36-ото световно първенство по скокове на батут в София
Президентът на Световната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе откри 36-ото световно първенство по скокове на батут в София