НОВИНИ

След пожара в COVID отделение в Румъния: Проверяват болници в цялата страна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:45, 15.11.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Масови проверки в румънските болници, след вчерашния пожар в интензивно отделение, при който загинаха 10 души, а 7 пострадаха тежко. Огънят избухнал в отделение за заразени с COVID-19 пациенти в болница в град Пятра Нямц. Причината за инцидента се разследва.

Събота вечер, град Пятра Нямц в Северна Румъния. Пожар избухва в интензивното отделение на общинската болница. Там са настанени 16 пациенти с COVID-19. Всички те са възрастни хора, в тежко състояние и са интубирани. Загиват 10 души, 7 са ранени.

Сред пострадалите е и лекарят, който в момента на избухването на пожара е бил на смяна. Доктор Каталин Дачу направил всичко по силите си, за да изведе пациентите, попаднали в огнения капан. Получава изгаряния от втора и трета степен по 80% от тялото си. Премиерът Лудовик Орбан нареди пострадалият медик да бъде транспортиран с правителствен самолет до болница в Белгия.

"Шокиран съм от трагедията в Пятра Нямц. Изказвам съболезнования на скърбящите семейства. Искам да подчертая и героичните усилия на лекаря, който демонстрира изключителен кураж и жертвоготовност", каза Лудовик Орбан, премиер на Румъния.

Късо съединение е най-вероятната причина за пожара в COVID отделение в Румъния

Първоначалната версия за възникването на пожара е късо съединение. Трагедията в болницата ще разследва същият екип, който работи по случая в клуб "Колектив" в Букурещ, където преди 5 години заради престъпна небрежност при пожар загинаха 64 души, а 200 бяха ранени.

"Разследването се поема от прокуратурата, която ще си сътрудничи с криминална полиция. Близките на жертвите и пострадалите са информирани за случилото се", каза Дан Яманди, директор на Главна дирекция за извънредни ситуации.

Правителството разпореди масови проверки във всички болници в Румъния. Ще се проверява най-вече състоянието на апаратурата в интензивните отделения. Здравеопазването в страната е сред най-лошите в рамките на ЕС, а след като Румъния влезе в Общността, голяма част от медиците предпочетоха кариера в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Армения има още 10 дни, за да изтегли военни и граждани
Армения има още 10 дни, за да изтегли военни и граждани
Осигурено е оборудването в центровете за кръвна плазма извън София
Осигурено е оборудването в центровете за кръвна плазма извън София