НОВИНИ

София под риск да остане без автобуси заради запор на сметки? (ОБЗОР)

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:45, 26.09.2024
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
софия риск остане без автобуси заради запор сметки обзор
Снимка: БТА
Слушай новината

Столичният автотранспорт е застрашен от спиране заради блокирани сметки. Конкретният запор е заради ремонт на общежитие от 2020 година, в което е трябвало да бъдат настанени служители на автотранспорта. По думите на общинските съветници от ПП-ДБ-"Спаси София" ремонтът е извършен на цени, много по-високи от пазарните към онзи момент.

Според общинските съветници ремонтът е трябвало да бъде довършен. Сега фирмата изпълнител има право да си търси парите. Наложеният запор изправя столичния автотранспорт пред криза.

"Когато тези дружества спрат да работят, изведнъж почва да няма градски транспорт, почват да се случват други проблеми, които ни касаят", каза Васил Трезиев, кмет на София.

"Работим за това да отпадне запорът на сметките на столичния автотранспорт, както и търсим други механизми да осигурим временно финансов ресурс на дружеството, така че то да може да разплати най-спешните си задължения", заяви Иван Василев, зам.-кмет по финанси към СО.

От фирмата, осъществила ремонта, заявиха за БНТ, че след като финансирането спряло, прекратили работата. И след като чакали 4 години казусът да бъде решен, завели иск.

ПОЗИЦИЯ на ДЗЗД ЛИДЕР ИНЖЕНЕРИНГ 2019

"В хода на изпълнение на договора, бе установено, че в пълно противоречие с императивните норми
на Закона за обществените поръчки, Възложителят СТОЛИЧЕН АВТОТРНАСПОРТ ЕАД не е осигурил необходимия финансов ресурс за изпълнение на поръчката, макар да е декларирал в хода на обществената поръчка, че финансиране е налично. Поради липсата на финансиране изпълнението на обекта е спряно."

"След като стана ясно, че Възложителят няма намерение да осигури необходимото финансиране,
нито да заплати изпълнените до момента услуги и доставки, с писмено предизвестие от 7 март
2022 г. представляваното от мен дружество е прекратило едностранно договора поради неизпълнение от страна на СТОЛИЧЕН АВТОТРАНСПОРТ ЕАД. Ето защо бяхме принудени след 4 години на безплодни усилия по уреждане на спора по разумен взаимноизгоден ред да заведем иск пред СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД за изплащане на дължимото, ведно със законната лихва."

"Фирмата съди и съдът се произнася в нейна полза, че столичният автотранспорт трябва да ѝ плати фактурирани, подписани, приети протоколи, подписани от Слав Монов и по тази причина съдът запорира сметките на автотранспорта", обясни Симеон Ставрев, общински съветник от ПП-ДБ-"Спаси София".

"Това си е груба мениджърска грешка на сегашното ръководство, тъй като сегашният изпълнителен директор тогава беше материално отговорно лице на този обект, с който той не се справи и не беше завършен обектът. Когато започна ремонтът, имаше осигурено финансиране, но после настъпи ковид кризата и нещата се промениха", отбеляза Слав Монов, бивш изп. директор на Столичен автотранспорт.

От дружеството заявиха за БНТ, че служителите им редовно получават заплати, а превозът за столичани е осигурен.

"Към настоящия момент регулярно се изплащат трудовите възнаграждения на служителите в Дружеството и се осигуряват основните средства и материали, необходими за непрекъсваемото обслужване на гражданите и гостите на Столицата. Конкретният запор е наложен в резултат на съдебно решение по искане на фирма контрагент по договор от 2020 г., който назад във времето е станал публично скандално известен и е обект на проверки от редица контролни органи на Република България."

Според Ваня Григорова проблемите в градския транспорт са следствие и от бездействието на държавата. Тя обвини и настоящия, и бившия финансов министър:

"Те ще доведат градските транспорти в страната до фалит, те ги поставят на колене. Това, което виждаме в момента е недофинансиране години наред, именно от държавния бюджет. Да, СО със сигурност е могла да направи повече", каза Ваня Григорова, общински съветник от местна коалиция "БСП за България".

В позиция от финансовото министерство обясниха, че през тази година са изплатили на Столичната община за транспорт близо 67 млн. лева - колкото е заявил транспортният министър. И допълват, че остават в добър диалог с местната власт.

Позиция на Министерството на финансите:

"На база информацията от министъра на транспорта и съобщенията средствата се предоставят като тримесечни общи лимити на отделните общини в определените по наредбата срокове. Предоставените средства на Столична община за вътрешно градски пътнически превоз към деветмесечието на 2024 г. възлизат на 66,75 млн. лв. Допълнително, отбелязваме, че към момента водим добър диалог с общините, в т.ч. и със Столичната община, с оглед решаване на възникнали в хода на изпълнение на бюджета проблеми и въпроси."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камерната формация на детския оркестър от Сливен с концертна изява в централата на ООН в Женева
Камерната формация на детския оркестър от Сливен с концертна изява в централата на ООН в Женева
Павлин Николов обяви, че спира финансирането на Спартак Варна
Павлин Николов обяви, че спира финансирането на Спартак Варна