НОВИНИ

Спомен за рок легендата Кирил Маричков

Големият музикант си отиде от този свят на 79 години

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
08:30, 12.10.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Стотици хиляди българи, почитатели на музиканта, потънаха в скръб от загубата на Кирил Маричков, а социалните мрежи за залети от спомени, песни и снимки на голямата рок личност на България. Един от най-известните и обичани изпълнители си отиде от този свят броени дни преди да навърши 80 години, при нелеп инцидент във врачанското село Селановци. Кирил Маричков е бил там, за да свири заедно с групата "Фондацията" и е паднал от сцената.

Човек-епоха, с богат жизнен опит и природна мъдрост. Първите стъпки на Кирил Маричков на музикалното поприще са с рок формацията "Бъндараците". Там свири на бас китара, а през 1967 г., заедно с барабаниста Петър Цанков основават група "Щурците". В списъка на създадените от него песни са хитове като "Рок в минало време", "Клетва", "Вкусът на времето", "Вълшебен цвят".

След края на активната творческа дейност на "Щурците", Маричков се отдава на солови проекти. Първият му самостоятелен опит е саундтракът на култовия филм "Вчера". По-късно издава и два солови албума. За единия от тях, озаглавен "75" разказва в "Денят започва с Георги Любенов" на 11 април 2021 г.:

"Мене много ми харесва. Албумът се нарича "75", защото когато го направих бях на 75 години и сега вече карам 76-та." Взех, че казах на една журналистка тогава, като излезе албума - аз се вдъхнових от Адел, защото нейният първи албум се казваше "19", втория "21", третият - "25", аз пък реших да го кръстя "75" така. Ама тя така го написа във вестника, че не се усети чувството за хумор. Затова обичам да участвам на живо, защото ако не сложиш в скоби "смее се" примерно във вестника, как да бъде ок."

От 2013 г. е член на супергрупата "Фондацията". За работата си в нея и многобройните турнета Маричков разказа заедно с колегата си Иван Лечев в едно от последните си интервюта за БНТ миналата година:

Кирил Маричков (14.04.2023 г.): "Наистина как минаха 10 години - просто не ми се вярва, но това е доказателство, че този проект "Фондацията" се оказа много успешен и той се оказа много успешен най-главно, защото ние не просто се събрахме като някакви добри музиканти да свирят заедно, а станахме и приятели."

А "Щурците", с които Кирил Маричков се превърна в една от големите звезди на българския рок, са сред родните групи, които спокойно могат да претендират за титлата "най-влиятелна българска рок група на 20 век".

снимки: БТА/Архив

Тази вечер след централните новини "По света и у нас" БНТ ще излъчи последното интервю на Кирил Маричков, дадено за обществената телевизия.

Вижте и гостуването му в предаването на БНТ "Денят започва с Георги Любенов" през април 2021 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер ще завърши годината като №1 в мъжкия тенис
Яник Синер ще завърши годината като №1 в мъжкия тенис
Салах и Трезеге донесоха нов успех на Египет
Салах и Трезеге донесоха нов успех на Египет