НОВИНИ

Стачка блокира френското пристанище Кале

стачка блокира френското пристанище кале
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:36, 24.09.2020
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Северното френско пристанище Кале, център за трансгранична търговия и пътувания, беше затворено от стачкуващи работници, които искат по-високо заплащане, за да се справят с Брекзит и коронавируса, съобщи Франс прес.

Няма кораби, които влизат или излизат от пристанището поради 24-часовата стачка, започнала сутринта, съобщиха синдикатите. Не работеха нито фериботи, а корабите на компаниите DFDS и P&O бяха блокирани в Кале или в английското пристанище Дувър отвъд Ламанша.

Синдикатите заявиха, че стачката е обявена, тъй като заплащането на работниците е под средното за страната за сектора, въпреки особените предизвикателства при работата в Кале.

"Като най-голямото пътническо пристанище в континентална Европа, пристанището на Кале е едновременно изправено пред кризата COVID-19, Брекзит и миграционната криза", заяви секторният клон на обединението FO.

Пристанищните работници се опасяват от драстично увеличение на документооборота и времето за изчакване, когато Великобритания официално напусне търговския блок на ЕС по-късно тази година, особено ако няма сделка по условията за излизане.

Кризата с коронавируса може също да доведе до по-голямо натоварване поради здравни проверки и карантинни разпоредби.

Освен това FO посочи, че планираното разширяване на пристанището през следващата година ще увеличи трафика с около 30%. "Поради това е напълно неприемливо, че с повишени отговорности пристанищните работници виждат заплащането си по-малко в сравнение с заплащането на национално ниво", допълва още организацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намериха 2-годишното дете, което изчезна в Якоруда
Намериха 2-годишното дете, което изчезна в Якоруда
8,5% спад в икономиката през второто тримесечие
8,5% спад в икономиката през второто тримесечие