НОВИНИ

Станислав Генчев - помощникът, който води Лудогорец в повече срещи от постоянните треньори

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:37, 04.10.2021
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
станислав генчев помощникът води лудогорец повече срещи постоянните треньори
Слушай новината

В неделя сутринта българският шампион Лудогорец обяви поредната треньорска рокада в клуба, като Валдас Дамбраускас бе освободен, а временно неговото място зае Станислав Генчев.

Бившият футболист отново влиза във вече добре познатата му роля на временен наставник, тъй като за него това е трети пореден сезон, в който ще води "орлите", докато те не си намерят постоянен треньор.

Поредният "дебют" на Генчев беше снощи при успеха с 4:2 като гост на Левски, като това беше неговия 41 мач начело на Лудогорец във всички турнири.

40-годишният специалист пристигна в Разград през лятото на 2019 година като помощник на Стойчо Стоев, но има-няма два месеца по-късно Стоев бе уволнен и Генчев влезе в ролята на негов временен заместник.

По онова време, бившият полузащитник съчетаваше тази си задача с ролята и на помощник на Красимир Балъков в националния отбор.

В Лудогорец обаче той стартира ударно, записвайки гръмки победи в Лига Европа с 5:1 над ЦСКА Москва и 3:0 срещу Ференцварош, а накрая изведе "орлите" и до място в 1/16-финалите на турнира.

В Първа Лига специалистът изкара почти пълен есенен полусезон, като помогна на отбора да се отърси от лошия старт и до края на календарната години му осигури аванс от 5 точки на върха в подреждането.

Липсата на "Про лиценз" от УЕФА обаче означаваше, че Генчев не може да остане за постоянно начело на клуба и така Лудогорец привлече утвърдено име като Павел Върба.

Чехът се задържа в Разград почти 11 месеца, в които помогна на Лудогорец да грабне девета поредна титла, но не успя да вкара тима в групите на Шампионската лига.

Така, отново Станислав Генчев трябваше да помага на "зелените", но със сигурност този път нещата не се получиха по план, поне в Европа. Шест поредни загуби в Лига Европа и най-лошото представяне на "орлите" в групова фаза в тяхната история.

В България ситуацията беше коренно различна, като водения от Генчев тим записа седем победи и само едно равенство, за да приключи полусезона с аванс от 6 точки пред Локомотив (Пловдив).

С настъпването на 2021 година Лудогорец официално представи литовеца Валдас Дамбраускас като своя нов наставник, което означаваше, че Генчев се връща към ролята си на помощник.

Дори при престоя на литовецът на "Хювефарма Арена" обаче, Станислав получи своите моменти за изява.

В края на сезон 2020/21 той води "орлите" в два мача от първенството, след като титлата вече бе подсигурена, а само преди две седмици, той отново застана край тъчлинията, за да замести Дамбраускас за още четири двубоя, докато той беше заразен с COVID-19.

Макар гореспоменатите четири двубоя да не попадат в официалната статистика, с тях Станислав Генчев е водил Лудогорец в общо 41 официални срещи.

Само за сравнение, последният наставник на разградчани, който е записал повече мачове начело на тима е Димитър Димитров. За близо година като треньор на "орлите" Херо ги води в 45 срещи между август 2017 и юни 2018.

Така, като теглим чертата се оказва, че Станислав Генчев е треньорът с най-много мачове начело на Лудогорец за последните повече от три години, макар че никога не е заставал официално като постоянен наставник на отбора.

Неговите 41 мача са повече от тези на всички изброени наставници, като, разбира се, правим уточнението, че тук под внимание се взимат единствено двубоите на Стойчо Стоев при втория му период като треньор в Разград.

Източник: dsport

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнослужещ е с опасност за живота след катастрофа край Мъглиж
Военнослужещ е с опасност за живота след катастрофа край Мъглиж
Учени, открили рецептори за температура и допир, са Нобеловите лауреати по медицина за 2021 г.
Учени, открили рецептори за температура и допир, са Нобеловите лауреати по медицина за 2021 г.