НОВИНИ

Столтенберг обсъди с Борисов шпионската афера и отношенията с Русия

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 22.03.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Европа
Слушай новината

Първи коментар на генералния секретар на НАТО по шпионската афера у нас. Йенс Столтенберг съобщи в Туитър, че е разговорял по телефона с премиера Бойко Борисов.

В туита Йенс Столтенберг пише: "Току-що говорих с министър-председателя на България Бойко Борисов, надежден съюзник. Обсъдихме различни въпроси от дневния ред на НАТО, включително нашите отношения с Русия."

В Брюксел Йенс Столтенберг изрази подкрепа за България и увери, че Алиансът следи отблизо разследването срещу предполагаема руска шпионска мрежа у нас. Той говори преди двудневната среща на външните министри от пакта, която започва утре.

"Следим отблизо българското разследване на предполагаемата руска шпионска мрежа. НАТО винаги насочва усилията си към защитата на класифицираните документи и информация, и напълно подкрепяме работата на нашия съюзник България да се бори с руската зловредна дейност на своя територия. На срещата на външните министри на страните от НАТО, която започва утре, ще обсъдим отношенията ни с Русия. Наблюдаваме определен модел на настъпателно поведение от страна на Русия, включително агресивни действия срещу държави като Украйна, но също така вмешателство във вътрешните работи, процеси и подкопаване на доверието в нашите демократични институции или опити за това. Както и намеса в изборните процеси", заяви Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложение към ЦИК: СИК-овете да не правят сметки, за да няма забавяне
Предложение към ЦИК: СИК-овете да не правят сметки, за да няма забавяне
Проучване: Ваксината на "Астра Зенека" предотвратява 100% тежки форми на COVID-19
Проучване: Ваксината на "Астра Зенека" предотвратява 100% тежки форми на COVID-19