НОВИНИ

Каква е причината за мистериозния светлинен лъч и взрив в Севлиево?

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 26.07.2023
10209
Чете се за: 02:57 мин.
Регионални
Слушай новината

Светлинен лъч в небето, последван от взрив и пламък, предизвикаха смут в Севлиево през изминалата нощ. Запалило се е регионалното депо за отпадъци, което притеснили хората в нощта срещу 25 юли. От местната власт обясниха, че сметището е пламнало, без външна намеса и в случилото се няма нищо необичайно и притеснително

В Севлиево няма човек, който да не е гледал видеото, разпространено в социалните мрежи. А теориите за необичайното явление, заснето от охранителната камера, са най-разнообразни.

"Съвсем леко се вижда, една бяла чертичка остава и изведнъж всичко пламва, в облаци, пламък, голям пламък светва. Метеоритът излъчва много по-силна светлина при навлизането в атмосферата, според мен не е метеорит“, каза Ангел Ангелов.

"Извънземни, метеори, всякакви слухове, но обикновено сметищата се самозапалват“, каза Иван Цонев.

"Първо са чули самолет че е минал, след това са чули някакъв гръм, след това пожара. Сега, за да се запали с гръм, значи, за мен има нещо, което е външно", каза Борислав Китов.

Според ръководството на сметището пожарът на регионалното депо не е предизвикан от външна намеса, на мястото не се е образувал кратер, няма и следи от осколки. Основната причина е високата температура.

"Сто процента самозапалване. Случва се на сметищата поради многото видове отпадъци“, каза Свилен Радков - управител на Регионалното депо в Севлиево.

От Общината са прегледали камерите си в района и също отхвърлят конспиративните теории.

"Тука видяхте, че има вилна зона, някой любител на сензациите преглеждал е камерите и вижда две секунди преди самото самозапалване летящ обект. Първоначално и ние се притеснихме, че има външна сила, причинила това самозапалване. Най-вероятно това е мушица, която минава в инфраред фенера на камерата, просто съвпадат времево момента на прелитане и 2 секунди след това момента на взрива", каза Димитър Ножаров – секретар на щаба за защита от бедствия.

А докато хората се чудят има или няма конспирация, ято щъркели безгрижно обикалят севлиевското депо в търсене на храна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъде ли екстрадирана българката, обвинена за киберпрестъпления в Германия?
Ще бъде ли екстрадирана българката, обвинена за киберпрестъпления в Германия?
Теодор Салпаров: Нещата ще бъдат по-добре на европейското първенство
Теодор Салпаров: Нещата ще бъдат по-добре на европейското първенство