НОВИНИ

Свободен достъп до трите юбилейни издания за 150 години БАН

свободен достъп юбилейни издания 150 години бан
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 20.04.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Още

По повод Великденските празници и необичайните условия, в които ги посрещаме, Българската академия на науките предоставя със свободен достъп трите юбилейни издания, подготвени по повод 150-годишнината на Академията.

"Сградата на БАН – символ на знание и духовност", "Дарителство и благодетели на БАН 1869 – 2019 г. В темелите на българската наука" и "Кратка история на Българска академия на науките" са увлекателно четиво за дните, прекарвани у дома, тъй катоса наситени с любопитни и непознати факти, богато илюстрирани със снимки на бележити личности, запечатващи важни моменти от българската история, факсимилета и документи.

Първата книга е посветена на историята на централната сграда на БАН, превърнала се в символ на знанието и духовността на българската държава. Увлекателно са разказани всички перипетии около строителството й, преминало през няколко етапа в края на XIX и първите три десетилетия на XX век. Книгата е богато илюстрирана със снимки и чертежи от проектите на седемте главни архитекти на първата академична сграда в България.

Другата книга, посветена на дарителството и благодетелите на БАН разказва с конкретни примери за историята на даряването в полза на науката.

Строежът на централната сграда на БАН е станал възможен благодарение на тогавашните академици, ипотекирали собствените си имоти, за да получат заем за строителството.

Книгата подчертава необходимостта от даряването за наука, без която държавността е невъзможна. Богато илюстрирана е със снимки на бележити личности и факсимилета от документи.

Българската академия на науките е първата институция на Третата българска държава, създадена още преди нейното възстановяване. Трънливият път на Академията в нейния 150-годишен живот е представен кратко, но интересно в третата книга от поредицата. Снимковият материал илюстрира както документи, така и събития и личности от историята на институцията.

Книгите може да изтеглите от страницата на БАН или ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Разградско разкри два дръзки обира
Полицията в Разградско разкри два дръзки обира
Заради COVID-19: Чудотворната икона от Бачковския манастир беше откарана с автомобил до Клувията
Заради COVID-19: Чудотворната икона от Бачковския манастир беше откарана с автомобил до Клувията