НОВИНИ

Таня Гатева: Женският баскетбол в България има потенциал за развитие

Мисля, че е време да оставим настрана различията и да се опитаме да подобрим ситуацията, допълни селекционерът на женския национален отбор

Снимка: БФБ
bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 17.08.2024
Чете се за: 05:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Селекционерът на националния отбор на България за жени Таня Гатева смята, че е нужно обединение между играчи, треньори, клубове и федерация, за да се подобри ситуацията в женския баскетбол. Това сподели тя в интервю за basketball.bg, след като в началото на месеца зае поста и мениджър развитие на този спорт у нас. Гатева разкри повече за целите и приоритетите си в новата роля, като разказа и за завършилия преди дни лагер на женския национален отбор.

- За първи път от години женският национален отбор се събра през лятото, как премина лагерът и доволна ли сте от свършеното за този период?

- Лагерът премина много добре. Беше изключително важно за нас да съберем отбора за по-дълъг период от време - не само заради подготовката, а и заради изграждането на колектив и синхрон в играта. Доволна съм от свършеното, тъй като успяхме да поработим по аспекти от играта, за които обикновено нямаме време на кратките квалификационни прозорци. Доволна съм от отношението на състезателките и тяхното огромно желание.

- Върху какво най-много наблегнахте като работа, за което може би и не остава време в прозорците около квалификациите?

- Основно се фокусирахме върху тактическата дисциплина и подобряване на защитната игра. Работихме върху физическата подготовка на състезателките, както и върху детайлите в нападение, които обикновено не можем да разгледаме в дълбочина, когато времето е ограничено.

- В Гърция изиграхте три контроли срещу колежански отбори от САЩ. Каква е оценката Ви за представянето на тима ни в тях?

- Контролните срещи срещу колежанските отбори от САЩ бяха полезни за нас. Те ни дадоха възможност да тестваме различни състави и тактически решения. Оценката ми е положителна, успяхме да извлечем важни поуки, но следващата година трябва да търсим по-дълги лагери и контролни срещи срещу водещи европейски нации.

- Колко по-различно вече изглежда женският национален отбор с включването и на завърналите се от САЩ баскетболистки и със състав, близък до оптималния?

- С включването на състезателките, които се завърнаха от САЩ, отборът ще придобие различен облик и по-голяма дълбочина на скамейката. На тях им трябва време да се сработят и адаптират към обстановката.

- Вече сте и мениджър развитие на женския баскетбол, защо решихте да се захванете с това?

- Реших да поема тази роля, защото смятам, че женският баскетбол в България има потенциал за развитие. Имам желание да помогна за изграждане на устойчива система, която да подкрепя младите таланти и да насърчава развитието на женския баскетбол на всички нива.

- Какви са основните цели и приоритети, които сте си поставила?

- Основите ми цели са свързани с подобряване на структурата на развитие на младите баскетболистки, увеличаване на популярността на женския баскетбол и подобряване на качеството на работа в националните отбори. Искам също така да изградим програми, които да подкрепят развитието на треньорите и да насърчим сътрудничеството между клубовете и федерацията.щ

- Какви ще са първите стъпки, които ще започнете?

- Първите стъпки включват анализ на текущата ситуация и създаване на план за действие. Ще се фокусирам върху създаването на програми за развитието на млади таланти. Важна част ще бъде и работата по организацията на повече турнири и състезания, които ще дадат възможност на младите състезателки да се изявяват.

- Какви са впечатленията Ви от представянето до момента на националните отбори при подрастващите в женско направление?

- Впечатленията ми са смесени. От една страна виждам потенциал в младите и тяхната мотивация за успех. От друга страна има още много работа, която да се свърши, за да могат отборите да се конкурират на високо ниво на международна сцена. Нужно е повече внимание към детайлите в подготовката и развитие на ментална устойчивост на младите играчи в клубовете.

- Филип Виденов наскоро каза, че Вие сте обединителният фактор между треньори и играчи. Доколко е важно именно това обединение в българския баскетбол, за да могат да бъдат постигнати реални резултати?

- Обединението е от решаващо значение. За да постигнем успехи, всички трябва да работим в една посока - треньори, играчи, клубове и федерация. Разбирам, че не всички ще приемат лесно промените в тренировъчния процес, подбора и подхода към промяна в поведението на терена, но мисля, че е време да оставим настрана различията и да се опитаме да подобрим ситуацията в женския баскетбол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП ще преговаря с ДБ за общо явяване и на следващите избори
ПП ще преговаря с ДБ за общо явяване и на следващите избори
Турция остава в състояние на повишена тревога заради горските пожари
Турция остава в състояние на повишена тревога заради горските пожари