НОВИНИ

Тежки преговори между евролидерите в Брюксел за многогодишната финансова рамка

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 17.07.2020
Чете се за: 01:52 мин.
По света

Лидерите на държавите от Европейския съюз се събраха тази сутрин в Брюксел, за първи път от началото на пандемията насам. Българският премиер Бойко Борисов също е в белгийската столица.

Те ще се опитат да постигнат споразумение за многогодишната финансова рамка на блока и фонда за възстановяване след пандемията от коронавирус. Меркел не крие, че очаква тежки преговори, а Макрон вече предупреди, че Европа е изправена пред момента на истината.ю

Индикации за събиране на позициите засега няма. Първоначалните изявления не дават надежда за сближаване на позициите. Постигането на компромис ще стане, само ако всички поискат това да се случи.

Бойко Борисов: Изключително важен съвет - и за многогодишната финансова рамка, кохезионната, селскостопанската политика, грантове, заеми, условности. Истински се надявам, въпреки различията днес да имаме постигнато споразумение.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: "Залозите не биха могли да бъдат по-големи.Ако се справим, ще можем да преодолеем тази криза и ще излезем от нея по-силни. Всички необходими елементи са около масата и решението е възможно.Решение е това, което народите в Европа очакват от нас, защото техните работни места са заложени. Целият свят ни гледа дали Европа е способна да се изправи обединена и да преодолее решително тази криза. С убедителен европейски бюджет имаме шанса не само да преодолеем кризата , но и да модернизираме нашия единен пазар и нашия съюз, да развием европейската зелена сделка и дигитализация.

1824 милиарда евро - толкова е сумата, която европейските лидери трябва да разпределят. 1074 милиарда е бюджетът да следващите седем години, останалите 750 милиарда са част от фонда за възстановяване. Парите за фонда ще бъдат заети от финансовите пазари, а връщането им ще започне през 2027 година. Дотогава ЕС иска да си осигури и нови собствени приходи - от такса пластмаса, данък върху цифровите технологии и корекции във въглеродните емисии.

По-малка част от средствата от фонда ще бъдат предоставяни на държавите като кредити, а по-голямата - безвъзмездно. Нещо, с което пестеливите държави - Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания не са съвсем съгласни.

Марк Рюте - премиер на Нидерландия: Солидарност - да - от страните, които могат да отделят повече от бюджета си, за да победят кризата към страните , които нямат толкова възможности за това. Но от друга страна обръщам се към тези страни: "Направете всичко, за да сте способни следващия път да се справите сами. И това означава реформи- на трудовия пазар, в пенсиите".

Големите държави платци в ЕС ще запазят отстъпките във вноските си. Нещо, с което не са съгласни държавите от Вишеградската четворка. Виктор Орбан е твърдо против новото правило - получаването на евросредства да бъде обвързано със спазването на върховенството на закона.

Въпреки големите различия между държавите, Меркел и Макрон се надяват на
компромис.

Еманюел Макрон - президент на Франция: "Това е момент на истината и на амбицията за Европа. Преживяваме здравна криза без прецедент, но и икономическа и социална криза.Тя изисква много
повече солидарност и амбиция".

Ангела Меркел - канцлер на Германия: "Различията все още са много, много големи. Не знам дали ще има положителен резултат. Но всички трябва да погледнат реалността в очите и да проявят готовност за компромис,За да постигнем нещо, което е добро за Европа и за хората след тежката пандемия и икономическите трудности след нея".

Меркел, която днес има рожден ден, получи от българския премиер подарък - сребърна бъклица с розово масло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън: Връщаме публиката по стадионите през октомври
Борис Джонсън: Връщаме публиката по стадионите през октомври
Павел Колев: Досегашният надзорен съвет не е освободен, няма меморандум с феновете
Павел Колев: Досегашният надзорен съвет не е освободен, няма меморандум с феновете