НОВИНИ

"Топлинни острови" покачват температурите в центъра на София

топлинни острови покачват температурите центъра софия
Снимка: Графика: Институт GATE
bnt avatar logo
от БНТ
11:33, 02.08.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Температурата в централните части на София се повишава непрекъснато, показват данни от последните години, анализирани от института GATE - първият център за големи данни и изкуствен интелект в Източна Европа. Това е свързано с появата на т.нар. "топлинни острови". Основните фактори за появата им са генерираната от човешката дейност топлина, увеличената консумация на енергия, трафикът, презастрояването, намаляването на зелените зони и паркове, липсата на водни басейни и презаселването. Локалният климат и релеф също влияят съществено върху появата на този феномен, съобщават от института.

В контекста на този проблем, GATE изследва островите на топлина в София. Проучванията са базирани на числовия модел за предсказване на времето Weather Research and Forecasting (WRF) и наличните данни в града за потреблението на електроенергия, трафик, население и др.

Част от изследванията е разработването на енергиен атлас на София, който ще бъде представен за първи път на международна научна конференция през септември 2023 г. в Кайро, Египет. Резултатите от извършените анализи ще бъдат интегрирани в 3D модела на града, разработен пилотно за район "Лозенец". Той се обогатява непрекъснато с данни от разнородни източници и е основа за реализацията на различни сценарии, свързани с градските процеси и явления, включително въздействието на климатичните промени.

Създаването на "Цифров двойник на града", в рамките на който се извършват изследванията, подпомага анализите и симулациите, свързани с анализ на качеството на въздуха, градско планиране, енергийна ефективност, мобилност и др.

Наскоро от meteobalkans.com предупредиха, че в сравнение със Софийското поле, столичани живеят върху "котлон". Експертите напомниха, че за справяне с градските топлинни острови се предприемат мерки като създаване на т.нар. зелени покриви, увеличаване на зелените насаждения и парковете, използване на светли материали за покриви и настилки, стратегии за енергийна ефективност на сградите и устойчиво урбанизиране. Специалистите смятат, че е необходимо да се засили отражателната способност на сградите, например с плоски покриви в бял цвят и повече тревни площи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов случай на насилие: Мъж преби жена си и баща ѝ пред очите на 16-годишно момиче
Нов случай на насилие: Мъж преби жена си и баща ѝ пред очите на 16-годишно момиче
От септември Народното събрание мести заседанията си в бившия Партиен дом
От септември Народното събрание мести заседанията си в бившия Партиен дом