НОВИНИ

Убиха репортерка на "Ал Джазира" при отразяване на израелска операция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:04, 11.05.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Репортерка на "Ал Джазира" беше убита при отразяване на израелска операция в окупирания град Дженин на Западния бряг. Израел и международният телевизионен канал се обвиняват взаимно за фаталното прострелване на 51-годишната Шерин Абу Акла от американско-палестински произход. При инцидента е ранен и нейният продуцент. Палестинската страна хвърли цялата отговорност върху израелското правителство.

Израелската армия е провеждала операция по залавяне на предполагаем терорист в бежанския лагер в Дженин. Според израелския премиер журналистката "вероятно" е станала жертва на палестински бойци, които са започнали престрелка с израелските сили.

Според палестинската страна Шерин Абу Акла е била улучена в главата и по-късно починала в болница. Продуцентът ѝ от "Ал Джазира" Али Самуди е ранен в гърба, но е в стабилно състояние.

Бяхме с всички отличителни знаци за журналисти, с каски, на които пишеше "Преса" с големи букви. Бяхме ясно забележими, ходехме пред израелските патрули, за да ни виждат. Там нямаше въоръжени лица, изстрели или инциденти, бяхме шокирани от стрелбата. Израелската армия лъже, заяви Али ал Самуди - журналист от "Ал Джазира".

Журналисти се присъединиха към траурното шествие в Дженин с тялото на убитата, увито в палестинското знаме. Тя се е свързала с нюзрума 20 минути преди смъртта си и е очаквала включване на живо в първия възможен кръгъл час.

"Ал Джазира" обвини Израел в хладнокръвно преднамерено убийство.

За нас това е целенасочено посегателство срещу "Ал Джазира" и нейните журналисти, за да им се попречи да изпълняват задълженията си и да съобщават на света какво се случва на място, заяви Мохамед Моауад - журналист от "Ал Джазира".

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че убийството е част от окупационната политика на Израел, насочена срещу журналисти с цел информационно затъмнение и извършване на престъпления в сянка.

Израелският премиер Нафтали Бенет отхвърли обвиненията като безпочвени.

Израел призова палестинската страна към съвместна аутопсия и разследване за установяване на истината. Палестинската страна отказа, заяви Бенет.

Шерин е била обичано и познато лице от телевизията за цяло поколение палестинци и опитен журналист в отразяването на израелско-палестинския конфликт.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое зарадва деца в старозагорско училище
Берое зарадва деца в старозагорско училище
След дълго чакане: Пуснаха за движение новия мост в Симитли
След дълго чакане: Пуснаха за движение новия мост в Симитли