НОВИНИ

Учители от Варна ще се обучават за използване на изкуствен интелект в образователния процес

ретро рали морски бриз провежда варна
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариана Малева
18:13, 22.04.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Предстои учители от Варна и региона да преминат обучение за използване на изкуствения интелект в образователния процес. Това стана ясно по време на срещата на образователния министър Галин Цоков в Икономическия университет във Варна.

Висшето училище е създало Център за използването на изкуствения интелект в обучителния процес и работи за развиването и на студентски програми в това направление. Към момента в него работят 25 докторанти.

"Изкуственият интелект може да промени изцяло образователната система, защото е възможно да се окаже, че вече фокусът няма да бъде върху намирането на правилните отговори, а в способността за задаване на подходящите въпроси", акцентира министър Цоков.

Според него точно от Варна може да тръгне една такава програма за квалификация на учителите с инструмента на изкуствения интелект, още повече, че Просветното министерство вече е приело насоки за неговото използване.

През следващите месеци ще тръгне и нов проект по Програма "Образование" за качество на образованието и прилагане на компетентностния подход, обяви министър Цоков във Варна. По него се предвижда да се обучат 38 000 български специалисти от цяла България за използване на STEM педагогиката. По Плана за възстановяване и устойчивост за Варна са одобрени около 45 милиона лева, а по Националната програма за изграждане и надстрояване на училищни сгради са предвидени още около 20 милиона лева. Ще бъдат отделени средства и за ремонта на Студентските общежития във Варна.

За първа година Националната програма "Иновации в действие" предоставя възможност за организиране и провеждане на пет тематични училищни лаборатории за иновации. Основно училище „Петко Славейков“ във Варна е избрано за една от тях.

"Те са един нов елемент от програмата и това е четвъртата лаборатория, която се открива", каза министърът на образованието Галин Цоков по време на срещата си с ръководството на учебното заведение.

В морския град темата е насочена към екологията и зелената енергия. В края на своята работа всяка от лабораториите ще завърши с определен практически продукт, наръчник, който да показва как могат да се прилагат такъв тип иновации в други образователни институции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аслъхан Мехмедова е четвъртфиналистка на европейското първенство по бокс в Белград
Аслъхан Мехмедова е четвъртфиналистка на европейското първенство по бокс в Белград
Алекс Николов ще пропусне остатъка от сезона на Лубе
Алекс Николов ще пропусне остатъка от сезона на Лубе