НОВИНИ

Украйна е акцент в годишната сесия на Общото събрание на ООН

Фани Аронова
от Фани Аронова
14:43, 20.09.2022
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Около 150 държавни глави и правителствени ръководители се очаква да говорят пред Общото събрание на ООН. България е представена от външния министър Николай Милков.

Внимание предизвиква първото участие на иранския президент Ебрахим Раиси в контекста на ядрената сделка между Запада и Техеран. По време на сесията ще се проведат редица срещи, посветени на различни теми. Неизбежно тази година Украйна ще заеме сериозно място в дневния ред, каза Жозеп Борел след среща на външните министри на страните от ЕС.

"Искаме да насърчим международната подкрепа за Украйна - не само защото е наш съсед и партньор, а защото сме твърдо убедени, че защитавайки Украйна, ние защитаваме принципите, подписани от всички, които идват тук, в Ню Йорк. Това са принципите за международни закони, суверенитет и независимост на нашите страни", каза Жозеп Борел, върховен представител въпросите на външните работи и сигурността.

Украйна ще подаде жалба срещу войната на Русия пред най-висшата световна инстанция - Общото събрание на ООН, каза в Киев президентът Зеленски. Въпреки съпротивата на Русия той получи възможност да говори по видеовръзка с гласовете на 101 държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски ще играе един мач без публика след дербито с ЦСКА
Левски ще играе един мач без публика след дербито с ЦСКА
Рокади и НАП - освободиха директора на "Фискален контрол"
Рокади и НАП - освободиха директора на "Фискален контрол"