НОВИНИ

Ултраконсерватор е фаворит на президентските избори в Иран

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:30, 18.06.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентски избори се провеждат в Иран. Близо 60 милиона избиратели могат да упражнят правото си на вот. Прогнозите са за ниска активност, особено сред младите хора. Причината - фаворит за държавен глава е ултраконсерватор, лоялен на религиозните институции.

Футболът не е по-важен от изборите. Но ни дава възможност да забравим проблемите си, признават младите хора в Техеран.

Иранците преживяват икономическа и социална криза, усложнена от пандемията и санкциите, наложени от САЩ след оттегляне от ядрената сделка.

Вероятността реформатор да се доближи до президентския пост е сведена до минимум. Иранският корпус на революционната гвардия допусна до изборите предимно консерватори, сред които се отличава Ебрахим Раиси - близък до аятолах Хаменей, назначен от самия него за ръководител на съдебната власт, санкциониран от САЩ за нарушения на правата на човека.

Който и да спечели от тези кандидати, положението за мен няма да се промени. Всички те са еднакви. Ето защо няма да гласувам, казва Раха Пурбахш, спортен репортер.

В усилията си да привлекат повече гласуващи, властите удължиха работата на избирателните секции до полунощ, с опция да ги оставят отворени дори до два часа в събота сутринта.

Резултатите от вота се очакват утре около обяд. Тогава ще се разбере кой наследява на поста досегашния лидер Хасан Рухани, който по конституция няма право да поема трети четиригодишен мандат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В екоминистерството обсъдиха мерки за защитения вид кафява мечка
В екоминистерството обсъдиха мерки за защитения вид кафява мечка
Изписаха Кристиан Ериксен от болницата
Изписаха Кристиан Ериксен от болницата