НОВИНИ

В Испания влиза забрана за спонсориране от страна на хазартните компании

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:06, 28.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Футбол
испания влиза забрана спонсориране страна хазартните компании

Испанският министър на икономиката Алберто Гарсон изпрати писмо до футболните клубове, в които ги посъветва да прекратят взаимоотношенията си с букмейкърските къщи до края на сезона, тъй като се очаква от следващата пролет да влезе в сила закон, според който ще се забрани на хазартните компании да бъдат спонсори на спортни отбори.

Очаква се новият закон, който ще важи за всички отборни и индивидуални спортове, да бъде приет в близките седмици, но клубовете и спортистите ще имат гратисен период до май 2021 година, за да прекратят договорите си букмейкърските къщи.

В писмото, което Гарсон е разпратил до всички клубове и спортисти, се казва, че “партньорството между хазартните компании и спорта е довело до нормализирането на една практика, която има сериозни последствия за здравето и социални рискове, които трябва да бъдат минимизирани на полето на рекламата”.

Според държавните власти ролята на спортистите като модели за подражание в последните четири години е довела до скок от 29 до 40 процента на хората на възраст между 18 и 25 години, които имат хазартни навици. Парите, похарчени от тази възрастова група за хазарт, са нараснали с 13 процента за същия период.

Към момента седем от 20-те клуба от Ла Лига са спонсорирани от букмейкърски къщи, включително носителят на Лига Европа Севиля и шесткратният шампион на страната Валенсия.

Новият закон ще добави към финансовите проблеми за отборите, предизвикани от кризата, породена от пандемията от COVID-19, която според изчисления е коствала около 100 милиона евро на елитните футболни клубове в Испания.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас се обяви против новия закон, заявявайки, че той ще ощети отборите в страната с общо 90 милиона евро и добави, че ръководството на лигата се опитва да удължи гратисния период до три години, за да помогне на отборите да се аклиматизират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кого се очаква да подкрепят латиноамериканците на изборите в САЩ?
Кого се очаква да подкрепят латиноамериканците на изборите в САЩ?
Загуби за българските представителки на турнира в Пазарджик
Загуби за българските представителки на турнира в Пазарджик