НОВИНИ

В Словения отхвърлиха промените в закона за водните ресурси

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:32, 12.07.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
словения отхвърлиха промените закона водните ресурси
Слушай новината

С голямо мнозинство словенците отхвърлиха правителственото предложение за промяна на закона за водните ресурси. Референдумът се определя като тест за доверието към кабинета в Любляна. Вотът се проведе само няколко седмици, след като Словения пое председателството на Евросъюза.

През март правителството на Словения предложи нов регламент за строителството на сгради - включително хотели и магазини край реки, езера и на морското крайбрежие. Според управляващите така ще бъдат затегнати правилата за управление на водоизточниците.

"Референдумът беше откраднат и използван за други цели, политически цели. Хората реагираха емоционално", каза министърът на околната среда Андрей Визяк.

Според резултати 89% от гласувалите са се обявили против промяната на закона. Избирателната активност е надхвърлила 47 на сто и е най-високата на референдум в Словения от 2007 г.

"Вече има упреци, че гласуването било емоционално. Определено беше такова. Но тези гласове се основават на възгледите на експерти. Основани са на работата на екологични организации, които властите редовно пренебрегват. Те се основават на убеждението, че природата е общо благо", каза инициаторът на референдума Ника Ковач.

Словения е от първите страни в Европа, които вписаха правото на вода в конституциите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров запази позицията си в ранглистата
Григор Димитров запази позицията си в ранглистата
Липсваща документация е причина за забавянето при обработката на протоколите във Велико Търново
Липсваща документация е причина за забавянето при обработката на протоколите във Велико Търново