НОВИНИ

Валентин Ангелов: В отбора ни има борци достойни да представят България на ЛОИ 2024

валентин ангелов отбора борци достойни представят българия лои 2024
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:19, 25.04.2023
Чете се за: 03:40 мин.
Други спортове
Слушай новината

В националния отбор по борба свободен стил има състезатели, които са достойни на представят България на Олимпийски игри. Това заяви старши треньорът Валентин Ангелов. Той остана доволен от резултатите и показания характер на европейското първенство в Загреб.

"Благодаря на момчетата, защото показаха характер и стигнаха до медалите. Вярвам от доста години, че имаме възможност да ги вземем, но все малко не ни достигаше", заяви старши треньорът на националите.

България тръгна на шампионата с два финала, като Микяй Наим на 65 кг и Рамазан Рамазанов на 70 кг останаха със сребърни отличия. Олимпиецът Георги Вангелов заслужи бронз на 57 кг, а Али Умарпашаев получи контузия, въпреки че се класира на полуфинал на 74 кг.

"Вангелов този път беше готов за шампион и трябваше да стане такъв, въпреки че в последния момент решихме да сменим категорията. За Микяй също мога да кажа хубави думи. Човек постига резултати, когато си повярва. Полагаме много труд и той показа, че е достоен да бъде медалист от големи първенства. Рамазанов загуби от доста добър състезател – Хаджи Алиев, когото всички в борбата познават. И той занапред може да носи медали. Съжалявам за Умарпашаев, който наистина не беше готов. Тъй като Мирослав Киров отказа участие, нямахме много опции за смяна. Днес ще разберем каква е неговата контузия", заяви Ангелов на пресконференция на националния ни тим.

"Надявам се да се съберем здрави и за световното да реализираме това, което дълги години не постигаме – квоти за Олимпийски игри. В отбора има момчета, които ще покажат, че са достойни да участват на Олимпиада", каза още наставникът на тима ни.

Националите свободен стил ще продължат с лагерите преди световното първенство и най-вероятно ще вземат участие с различни отбори на ранкинг турнирите в Киргизстан и Унгария, добави Ангелов. Той подчерта, че участието на борците зависи от здравословното им състояние.

Олимпиецът Георги Вангелов спечели бронзов медал за България на 57 кг, след като надви грузинеца Роберти Дингашвили с категоричното 10:0 в малкия финал. Националът обаче знае, че може повече.

"Съжалявам, че не успях да взема по-добър медал. Време ми е да взема едно злато и да си запиша името в историята. Не съм доволен от това класиране, така че ще се боря за повече на световното първенство и за квота за Олимпиадата", каза Вангелов на пресконференцията в София.

Сребърният медалист Микяй Наим добави: "Това за мен е първи медал във възраст мъже. Надявам се занапред да взимам все повече отличия".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват сезона в гимнастическия паркур, има готов проект за специален парк
Откриват сезона в гимнастическия паркур, има готов проект за специален парк
Осем боксьори ще представят България на европейското за младежи и девойки
Осем боксьори ще представят България на европейското за младежи и девойки