НОВИНИ

Външните министри от Централноевропейската инициатива потвърдиха подкрепата си за Украйна

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:17, 07.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
Политика
Слушай новината

Външните министри на държавите членки на Централноевропейската иницатива потвърдиха подкрепата си за Украйна и регионалните инициативи за справяне с последствията от войната. Приета беше и декларация за съвместни усилия за мир и стабилност в региона. България е домакин на форума като ротационен председател на инициативата тази година.

Българският първи дипломат Николай Милков подчерта ,че европейската интеграция е ключов фактор за сигурността в региона и затова трябва остане приоритет в дневния ред на централноевропейската инициатива. Той препотвърди активната подкрепа на страната ни за разширяването на Европейския съюз.

"Мотото на форума "Регионът на Централноевропейската инициатива - обединен в подкрепата си за Украйна" говори за загрижеността на държавите членки за Украйна и военните действия на нейна територия. Общо е желанието на всички страни да работим обединени и в координация, за да се преодолеят последствията от тази война и отражението им върху целия регион", посочи българският външен министър Николай Милков.

Като следващ ротационен председател от 1 януари догодина Молдова ще остане ангажирана с управлението на кризите, заяви държавният секретар Владимир Кук .Ще бъде отделено и специално внимание на европейската интеграция в региона.

"Това е основна цел на Централноевропейската инициатива и ние я подкрепяме с всичко, което можем", заяви Владимир Кук - държавен секретар на Молдова.

Страната му ще работи и за повече хуманитарна помощ за Украйна. Председателят на ЦЕИ Роберто Антонионе също подчерта силния ангажимент на инициативата в подкрепя на Украйна.

"Обединението на политическата визия в тази посока е изключително важно. Също така от политическа гледна точка държавите членки на ЦЕИ трябва да подкрепят всички, които не са част от ЕС в тяхната европейска интеграция", коментира Антонионе.

Необходимостта от активизиране на икономическото партньорство в региона в условията на война и сериозни кризи бе ключова тема на бизнес форума, проведен по-късно в рамките на срещата на външните министри от ЦЕИ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финалът в Аржентина завърши с 10 червени картона и титла за Расинг
Финалът в Аржентина завърши с 10 червени картона и титла за Расинг
Рут Колева се извини на засегнатите от скандалната фотосесия в Перущица
Рут Колева се извини на засегнатите от скандалната фотосесия в Перущица