НОВИНИ

Върнати в Украйна деца: Учеха ни неща за Русия, искаха да пеем химна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:29, 09.04.2023
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

В Украйна днес успяха да се приберат 31 от принудително отведените в Русия деца. След дълго пътуване и много перипетии, тази седмица родителите им са успели да се съберат с децата и да си ги приберат у дома.

Прегръдка след дълга и болезнена раздяла. Преди половин година голяма група деца от Херсон и областта заминава на летен лагер. Истината се оказва много по-различна - децата са отведени в контролирани от Русия райони. Казано им е, че ще бъдат осиновени.

Ирина Хрисченко, майка на две от отвлечените деца: Властите в Херсон обявиха безплатен летен лагер за децата. 24 дни в Крим. Не бяха ходили на море от толкова много време, а и ситуацията у нас им тежеше. Решихме, че това ще ги зарадва.

Настя, на 12 г. от Херсон: Казаха ни, че няма да се върнем у дома. Че ще ни отведат в друг лагер. Пратиха ни по стаите. Плаках ужасно много.

Данийло, на 14 г. от Херсон: Учеха ни разни работи за Русия... Искаха да пеем химна, а който откажеше трябваше да пише обяснение.

Родителите пътуват до Полша, а оттам през Беларус до Москва и Крим.

Наталия Рак, майка на Даша и Альона: Не сме спали, не сме яли. Единствената ни мисъл беше да си върнем децата.

Историята няма щастлив край за всички. 84-годишната баба на две от децата починала по време на пътуването и се наложило братчето и сестричето да останат в лагера.

Децата са върнати благодарение на организацията "Спасете Украйна". Това е петата успешно приключила операция по връщане депортирани деца.

"Децата разказват, че никой в Русия не се е опитал да потърси родителите им. Местили са ги от лагер в лагер - някои са били на 5 места за 5 месеца. Буквално са ги захвърляли. Живели са с плъхове и хлебарки", заяви Микола Кулеба, основател на "Спасете Украйна".

От месец Виталий отново е със семейството си.

Виталий от Херсон: Всеки ден ни казваха, че родителите ни са се отказали от нас, че никой не ни иска.

По данни на Киев над 19500 украински деца са депортирани в Русия. За принудителното им отвеждане Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин и Мария Лвова-Белова. Москва отрича обвиненията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое разби Спартак във Варна, Тонислав Йорданов с хеттрик
Берое разби Спартак във Варна, Тонислав Йорданов с хеттрик
Олимпиакос завърши непобеден редовния в Гърция, Везенков отново Най-полезен
Олимпиакос завърши непобеден редовния в Гърция, Везенков отново Най-полезен