НОВИНИ

Варненски екипи посещават домове на деца в риск, за да ги върнат в училище

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 17.10.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

Съвместни екипи от педагози, Детска педагогическа стая и образователни медиатори посещават домове на деца в риск във Варна, за да убеждават родителите да ги водят на училище. Следващият репортаж проверява дали медиаторите успяват да върнат децата в клас.

Айдън Мошрут е образователен медиатор. Той е добре познат на жителите в ромската махала на "Аспарухово" и повечето родители му имат доверие.

"За тях е важно децата да са нахранени, да са облечени, да са на топличко, но образованието остава на по-заден план. Като човек образован и донякъде успял в живота си, опитвам се да им кажа, че това е пътят към успеха", коментира Айдън Мошрут, образователен медиатор.

Средата в училище "Любен Каравелов" е толерантна, но въпреки това има родители, които не пускат децата си да учат.

"Ние говорим за това, че при нас те ще са на топло, обгрижени. За това, че не може без образование и няма как да излязат от този омагьосан кръг, ако продължават по този начин", заяви Ирена Василева, преподавател в СУ "Любен Каравелов" - Варна.

Процесът по убеждаване е дълъг и труден. Понякога се налага екипите да говорят с бабите и дядовците на учениците, защото родителите са на работа в чужбина.

"Семействата не усещат това като ценност, не разбират как би могла тя да помогне на техните деца, на тях самите. Така да консултираме децата и семействата, че те да разбират какво би могло да им донесе образованието в бъдеще", заяви Стела Калмукова, експерт по приобщаващо образование, РУО-Варна.

За момента в Средно училище "Любен Каравелов" успяват да върнат повечето ученици в клас. Важни са бързата реакция и убеждаването.

"Понякога се налага в месеца и два пъти да бъде, понякога на три месеца веднъж. В случая в началото на учебната година", заяви Димитринка Георгиева, директор на СУ "Любен Каравелов" - Варна.

Съвместните екипи помагат и на родители, които са се завърнал скоро от чужбина с децата си. Експертите ги консултират как учениците да се върнат в училище.

Автор: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венци Стефанов: Имаше купени гласове на конгреса, привикваха ги в тоалетната
Венци Стефанов: Имаше купени гласове на конгреса, привикваха ги в тоалетната
Общото събрание на съдиите избира двама членове на ВСС
Общото събрание на съдиите избира двама членове на ВСС