НОВИНИ

Васил Терзиев изпраща на прокуратурата доклада от одита на завода за отпадъци в София

Зам.-директорът на предприятието е получил възнаграждение от 12 000 лева през юли 2023 г

Цанка Николова
от Цанка Николова
06:19, 09.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на София Васил Терзиев изпраща на прокуратурата възложения доклад от одита на столичния завод за третиране на отпадъци.

"Докладът от одита на Столичното предприятие за третиране на отпадъци "крещи" безстопанственост. За това изпратих доклада от проверката към Софийската градска прокуратура за последващи действия по компетентност", подчертава Васил Терзиев.

Кметът посочва, че оттук нататък решението за следващите стъпки е в ръцете на прокуратурата.

"Безстопанственост - като груба небрежност по отношение на активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани проектни задания при строителството, липса на оперативен контрол и контрол по изпълнението, липса на контрол, раздаване на абсолютно нелогични и незаслужени бонуси спрямо резултатите и скарано с икономическата логика утежняване на финансовото положение на предприятието", пише в социалната мрежа столичният кмет. За всичко това според него трябва да бъде потърсена отговорност.

Терзиев и временно и.д. директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците Николай Савов представиха резултатите от одитния доклад на завода за отпадъци днес.

Заводът за третиране на отпадъци е в много лошо състояние - това показва докладът, представен в Столичната община.

Кметът на София заяви, че ако не бъдат взети бързи мерки в рамките на няколко години ще има проблем.

По думите на Терзиев заводът не е преработвал отпадъка, а бонуси за част от служителите е имало редовно.

Изпълняващият длъжността директор на предприятието посочи, че през юли миналата година основната работна заплата на работник в завода е била 940 лева, а зам.-директорът в получил 12 000 лева.

"Когато съоръжения не са поддържани, занемарени са и са се счупили много по-рано, отколкото би трябвало, това за нас не е нормално. Когато не се случват нещата в завода, както трябват по никакви показатели, но се раздават щедро бонуси на управлението, за нас това също не е нормално", заяви кметът на София.

"Всичките такива инициативи, които ние правим, ще бъдат свързани с това, което сме дали като предизборно обещание. Да изнасяме на светло какво се случва - и доброто, и не толкова доброто, което налага бързи и бързи корекции", каза още Терзиев.

"Установяваме за последните месеци, че няма месец, в който, така както се твърди, е по комплексно разрешително 450 тона на денонощие, имаме само два от месеците, в които са спазени тези тонажи. Всички останали са двойно и тройно по-високи", подчерта Николай Савов, и. д. директор на столичното предприятие за третиране на отпадъци.

Колкото до изграждане на инсенератор - кметът заяви, че съживяване на стария проект няма как да има, а дългосрочният въпрос дали да има инсенератор е на масата и ще бъде анализирано къде да бъде изграден. Терзиев призова виновните за състоянието на завода да понесат отговорност.

В "След новините" в събота ви показахме - как функционира в момента заводът за третиране на отпадъците в столицата. Стана ясно, че проверката на новото ръководство на завода е установила, че голяма част от съоръженията в него не функционират. Той е построен преди 10 години и е част от проекта "Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община".

По план съоръжението трябваше да позволи рециклиране на 50% от отпадъците, които влизат там докато постепенно депонирането стигне около 15%. Но ситуацията в момента дори не се доближава до тези параметри и вместо гориво и суровини, заводът реално произвежда боклук. Според заместник-председателя на комисията по екология към Столичната община Анна Стойкова обаче реална заплаха от криза не съществува и данните, които цитира новото ръководството на завода, са неточни.

Вижте прякото включване на Цанка Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в една от външните врати на Белия дом
Кола се вряза в една от външните врати на Белия дом
"Ледено" време ни очаква днес
"Ледено" време ни очаква днес