НОВИНИ

Великобритания наложи санкции на Беларус. Лукашенко: Задавете се с тях!

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:18, 09.08.2021
6886
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Великобритания наложи санкции на Беларус. Решението е реакция срещу посегателствата върху демокрацията и човешките права от страна на режима на президента Александър Лукашенко. Очаква се и Вашингтон да наложи санкции на Минск. Година след изборите в Беларус, на които Лукашенко обяви нова победа, въпреки обвиненията за фалшификации и масовите протести в цялата страна, равносметката не е оптимистична.

Година след изборите на 9 август граждани на Беларус отново поискаха оставката на Александър Лукашенко пред посолството на страната в Киев. Те почетоха паметта на жертвите на полицейското насилие по време на мирните протести миналото лято. Хората, които са напуснали родината си, нямат надежди за промяна.

"Властта в Беларус може да се свали само със сила. Повечето хора не поддържат този начин. Аз няма да се върна в Беларус и това е мнението ми. Тази ситуация няма да се реши по мирен път", смята гражданка.

В Беларус няма и помен от масовите протести, с които преди година гражданите поискаха край на режима на Лукашенко. Тогава президентът, който е на власт от 1994 г., обяви нова победа. Обвиненията за изборни фалшификации и призивите за оставка срещнаха насилие и протестите бяха смазани. Стотици бяха арестувани, много опозиционни водачи напуснаха страната.

Светлана Тихановская стана кандидат-президент на опозицията на мястото на арестувания си съпруг, а след изборите замина за Литва и сега е посланик на страната си пред света. Днес тя призова за нови санкции срещу режима в Минск.

"Няма да се разберете с този режим. Невъзможно е да се говори с нелегитимен президент, който удържа властта само с насилие, мъчения и репресии. Има представители на Беларус и можете да говорите с тях, но не с престъпници", заяви Тихановская.

Самият Лукашенко твърди, че е спечелил честно изборите, а опозицията е готвела преврат. Новите санкции не го смущават.

"Задавете се с тези санкции, Великобритания. Хиляда години не знаехме за тази Великобритания и не искаме да знаем за нея. Вие сте послушни паленца на американците", отговори беларуският президент.

Досега западните санкции нямат въздействие върху режима на Лукашенко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес до неделя - спецакция за контрол на скоростта
От днес до неделя - спецакция за контрол на скоростта
Заразените с COVID-19 деца у нас са над 16% от всички нови случаи за деня
Заразените с COVID-19 деца у нас са над 16% от всички нови случаи за деня