НОВИНИ

Волейболни национали при подрастващите ще присъстват на лекция на непалския алпинист Нирмал Пурджа в София

волейболни национали подрастващите присъстват лекция непалския алпинист нирмал пурджа софия
bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 06.06.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Български волейбол
Слушай новината

Националните отбори на България по волейбол мъже под 17, под 19 и под 21 години, както и отборите на Левски София под 16 години ще посетят мотивационната лекция на алпиниста Нирмал Пурджа, известен като Нимс или Нимсдай. Срещата с Нимс е част от подготовката на националите ни. 17-годишните се готвят за първото си европейско първенство, което ще се проведе в Черна гора. На другите два отбора им предстоят световни първенства. 19-годишните са европейски бронзови медалисти и за първи път ще участват на световно първенство. Отборът под 21 години е актуален световен вицешампион и ще играе на първенството на планетата в Бахрейн през юли.

„Отборите се подготвят както физически, така и технически, за да стигнат възможно най-високото ниво. Психическото състояние на състезателите обаче е също толкова ключово, особено в спорт като волейбола, където всичко може да се промени само за няколко секунди. Затова вярваме, че среща с велик алпинист като Нимс би била изключително полезна за тези млади волейболисти“, споделя съпредседателят на Левски София и вицепрезидент на българската федерация Давид Давидов.

Нимс е натурализиран британски алпинист, носител на множество световни рекорди в алпинизма. За негов най-голям успех се смята изкачването на всички 14 осемхилядника (върхове с височина над 8000 метра) за рекордното време от шест месеца и шест дни. Предишният рекорд е седем години, шест месеца и шест дни, който Нимс подобрява с цели седем години. Също така той е и първият, който достига върховете Еверест, Лхотце и Макалу в рамките на 48 часа, а през 2021 г., заедно с екип от девет други непалски алпинисти, завършва първото в историята зимно изкачване на К2.

Той идва в България за първи път, по покана на Eurospeed. Събитието ще се проведе на 8 юни от 19:30 часа в залата на волейболен клуб Левски в Garitage Park.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артисти и музиканти са готови да обявят "Седмица без култура"
Артисти и музиканти са готови да обявят "Седмица без култура"
Славия или Арда – кой ще играе в баража за Европа?
Славия или Арда – кой ще играе в баража за Европа?