НОВИНИ

Япония забрани препродажбата на антисептици и други дезинфектанти

япония забрани препродажбата антисептици дезинфектанти
bnt avatar logo
от БНТ
06:30, 26.05.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

От 15 март в страната се прилага подобен закон по отношение на препродажбата на медицински предпазни маски.

Японските власти забраниха препродажбата на антисептици и други дезинфектанти на фона на очакваното увеличение на търсенето на такива продукти след отмяната на извънредните мерки в цялата страна.

Отбелязва се, че забраната, която влиза в сила от днес, се отнася до етанола, спрейове, съдържащи алкохол, гелове, както и кърпички със съдържание на алкохол над 60%. Нарушаването на забраната и препродажбата на такива продукти на завишени цени, включително през интернет сайтове, ще се наказва с до 1 година затвор или глоба от 1 милион йени (около 9 500 долара).

От 15 март в Япония се прилага подобен закон по отношение и на препродажба на медицински маски.

Според последни данни броят на заразените с коронавирус в Япония надхвърля 17 300 души, повече от 860 души са загинали, а над 14 000 са се излекували.

На 8 април аварийният режим беше въведен в столицата Токио и прилежащите му префектури, както и в префектурите Осака и Хиого в югозападната част на главния японски остров Хоншу. От 16 април властите разшириха действието му в цялата страна.

Извънредните мерки отпаднаха на 14 май в 39 от 47 префектури. Седмица по-късно бяха премахнати ограниченията в Киото, Осака и Хиого, а от вчера режимът беше отменен и в Токио, Канагава, Сайтама, Чиба и Хокайдо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Библиотеката в Пловдив се сдоби с ценен ръкопис
Библиотеката в Пловдив се сдоби с ценен ръкопис
Първият кмет трансджендър във Франция
Първият кмет трансджендър във Франция