НОВИНИ

Йордан Минчев обясни защо не е част от националния отбор по баскетбол през това лято

йордан минчев разтрогна взаимно съгласие унгарския атомерьомю
bnt avatar logo
от БНТ
11:11, 04.07.2023
Чете се за: 07:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският баскетболист Йордан Минчев излезе с официална позиция до медиите, в която реши да внесе повече яснота около неговото отсъствие от националния отбор през това лято.

По негови думи основната причина да не играе за "лъвовете" през тази година "се корени в отношението на БФ Баскетбол" към него в последната една година след контузията, която той получи по време на световната квалификация срещу Босна и Херцеговина през юли 2022-а.

По този повод Минчев, който през последния сезон игра за Рилски спортист, още през април е уведомил ръководството на БФ Баскетбол, че ще отдели лятото, за да се "погрижи за тялото си и да се подготви за новия сезон".

Бившият състезател на Левски и Фенербахче разясни малко повече и около решението си да се включи в турнири 3х3 въпреки информациите, че е бил контузен.

Ето я и цялата позиция на Йордан Минчев:

Реших да не стоя безучастно по повод последните новини и коментари във връзка с това, че не съм част от националния отбор през това лято. Бих искал да внеса и малко повече яснота за участието ми на турнири 3х3 в последните седмици, което също стана обект на различни интерпретации.

Основната причина да не съм в националния отбор се корени в отношението на БФ Баскетбол към мен в последната една година, след като получих контузия по време на една от квалификациите, тази срещу Босна и Херцеговина. Без да навлизам в детайли, се стигна до грешна диагноза, вследствие ненавременна операция, провален сезон с новия ми отбор в Унгария. През цялото това време, намирах сам начини да се възстановявам, разбира се с подкрепата на хората, които винаги са били до мен по време на трудни моменти като този. Междувременно започна комуникацията ми с БФБ, за да ги уведомя за състоянието си, очаквайки оттам да се изпълнят задълженията по задължителната застраховка на всеки един национален състезател. Предоставих нужните документи и оттам, до настоящия момент, продължавам да очаквам БФБ да изпълни своите задължения. Извън чисто финансовите такива, подчертавам, че единствено доктор Белев се отзова на това да ми помогне през този период, завършил и с операция, за която ми се наложи да се моля на унгарския клуб да поеме разходите, и те го сториха, въпреки че не бяха длъжни по договор, след като престоят ми там бе едва две седмици.

След като получих това отношение от страна на БФБ, дойде и решението ми да уведомя федерацията, още през месец април 2023, с официално писмо, че възнамерявам да отделя лятото да се погрижа за тялото си и да се подготвя за новия сезон. Тук искам да напомня, че именно заради контузии и здравословни проблеми през последните три години, съпроводени с три операции, така и не успях да завърша пълен сезон. Дойде етап в моята кариера, в която вече не мога да правя компромиси с тялото си, както и да рискувам отново да поставя професионалния си път на пауза и да се върна за пореден път на нула. Знаете, че приключих сезона с Рилски спортист, на които благодаря за грижите. Приех предложението на отбора точно заради това отношение, въпреки че имах разговори и с ЦСКА и Балкан.

Точно тези свои доводи споделих с господин Барчовски в телефонен разговор в началото на месец юни. От негова страна получих разбиране и неговото уверение, че това мое решение няма да доведе до проблеми за мен. Останах с впечатлението, че всичко между нас е изяснено.

Много се надявам да бъда разбран правилно, защото при едно различно отношение и ситуация, никога не бих отказал да нося националния екип.

Правил съм го години наред и се надявам да имам възможност да го правя още много за напред. Пожелавам само здраве и успехи на всички мои колеги, които са част от тима, и се надявам никой да не се озовава в моето положение. Надявам се федерацията да започне да мисли и да се грижи за своите играчи през цялото време, а не само по време на мачове. Видях, че доста други играчи са отклонили повиквателните си и се надявам да не са се подвели по моето решение.

Относно моето участие на турнири баскетбол 3х3 – това не бе планирано и по никакъв начин не е свързано с решението ми за националния отбор. Получих покана от представители на федерацията няколко дни след разговора с господин Барчовски. Обмислих идеята, дадоха ми време за това, а това, което ме привлече, бе цялостната идея – да дадем шанс на 3х3 у нас, тъй като той вече е олимпийски спорт и по цял свят се развива успешно. Организаторите ми обясниха, че моето участие в този отбор ще бъде много полезно за популяризирането на каузата. Нещо, което се и случи, макар и не задължително с положителен знак. Смятам, че почитателите на баскетбола в България все още са далеч и не са напълно запознати с потенциала на спорта баскетбол 3х3 и това, което прави за развитието му.

Бях неприятно изненадан от интерпретациите на новините за моето участие на тези турнири 3х3, както и вълната от коментари по темата. Предвид разговорите ми с господин Барчовски, бях още по-изненадан да прочета и неговите думи. Ако един играч е толкова важен за националния отбор, така ли трябва да се постъпва с него, когато не може да е пълноценен?! Не търся отговор на този въпрос, аз съм направил изводите за себе си.

Това бе и главната причина да реша да споделя публично всичко горенаписано. Нямах желание да създавам допълнителни полемики, както се случва, но когато става въпрос за мен и моето име, бе наложително.

Оттук-насетне се надявам да успеем за запазим добрия тон на взаимоотношения и се надявам всички в баскетбола да успеем да намерим общ път напред.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деян Николов е кандидатът на "Възраждане" за кмет на София
Деян Николов е кандидатът на "Възраждане" за кмет на София
80-годишен свещеник изгради 40 параклиса край курорта "Свети Влас"
80-годишен свещеник изгради 40 параклиса край курорта "Свети Влас"