НОВИНИ

Зам.-председателят на ЕП в "Светът и ние": Орбан разбра, че с вето няма подкрепата на унгарския народ

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 11.12.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Европа

Европейските лидери одобриха следващия седемгодишен бюджет на съюза заедно с фонда за възстановяване в размер на близо 1800 милиарда евро. Полша и Унгария вдигнаха ветото си върху бюджета и фонда, след като получиха гаранции, че новият механизъм за обвързването на евросредствата с принципите на правовата държава ще се задейства едва след като по него се произнесе Съдът на ЕС.

Според зам.-председателя на ЕП - унгарският политик с български корени Клара Добрев, компромиси е нямало.

Клара Добрев, зам.-председател на ЕП: Тук компромиси нямаше. Аз и преди един месец съм казала, че Орбан блъфира. Това значи, че той няма нищо в собствените си ръце. Станалото вчера е фактически капитулация на унгарския и на полския премиери. Те разбраха, че просто няма начин да задържат ветото, трябваше да го вдигнат. И от друга страна, което е най-важно според мен за демократите в Европа - все едно дали са християндемократи или социалдемократи, зелени или либерали - най-важното е, че от 1 януари ще има един механизъм, с който можем да проверим, че корумпирани правителства, правителства, които не спазват правата на човека и институциите, няма да получават европейски пари. Според мен това е историческо.

Орбан разбра, че в Унгария няма възможност да прави политика, базирана на антиевропейски лозунги. Унгария е една от проевропейските държави в Европа. Повече от 70% от хората искат един по-силен ЕС. Орбан разбра, че с ветото няма да може да събере гласове, няма подкрепа на унгарския народ, каза още Клара Добрев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сериозно напрежение между Пулев и Джошуа при официалния кантар
Сериозно напрежение между Пулев и Джошуа при официалния кантар
Планът за възстановяване и устойчивост ще осигурява 1% ръст на БВП годишно
Планът за възстановяване и устойчивост ще осигурява 1% ръст на БВП годишно