Заразените с COVID-19 в света надхвърлиха 42 милиона

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:41, 24.10.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Заразените с COVID-19 в света надхвърлиха 42 милиона и 200 000 души. Президентът на Полша Анджей Дуда е с позитивен тест на коронавирус. Парламентът във Франция разглежда искането на правителството за удължаване на извънредното положение до февруари. Германският канцлер Ангела Меркел призова сънародниците си да ограничат контактите си.

Относително пощадената досега от пандемията Германия се сблъсква от седмици с нарастващ брой на новозаразени. Броят на починалите от COVID-19 в страната надхвърли 10 000.

"Не сме безсилни пред вируса. Нашите действия определят силата и скоростта, с които той се разпространява. Наложително е за всички нас да намалим контактите, да се срещаме с по-малко хора", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Президентът на Полша Анджей Дуда е с позитивен тест да коронавирус. Обстоятелствата на заразяването му се изясняват. Полша премина днес в червена зона - поляците са призовани да работят от къщи, част от началните училища за затворени, завeденията сервират храна само за вкъщи, хората над 70 години са призовани да си останат у дома, а националният стадион във Варшава вече е временна болница.

Маските в Гърция вече са задължителни на открито и закрито. Въведено е и ограничение на придвижването през нощта.

Страсбург стана поредният френски град с вечерен час.

"Трябва да отваряме кухните по-рано, да приемаме хората да се хранят от 17.30 - 18 часа, така че да могат да се приберат преди 21 часа. Очакваме спад на оборота от 30 до 40%", заяви Франк Мьоние, управител на ресторант в Страсбург.

Първата нощ с вечерен час в Рим и в цялата италианска област Лацио премина без инциденти. Заведенията затвориха преди полунощ. Подобна беше и обстановката в Милано. В областта Ломбардия вечерният час е от 23 до 5 сутринта.

Не така спокойно беше в Неапол. Там избухнаха сблъсъци между полиция и демонстранти, които протестираха срещу ограничителната мярка. Протестиращите се тревожат за икономическите последици от евентуална нова карантина в областта Кампания, каквато управителят й иска да наложи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще успее ли България да реновира енергийно сградния фонд според новите евростандарти?
Ще успее ли България да реновира енергийно сградния фонд според новите евростандарти?
108-а вечер на протести в София
108-а вечер на протести в София