НОВИНИ

Защо вредните емисии се търгуват и как е могло да бъдат укрити?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:33, 01.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Близо два милиона тона въглероден диоксид е изхвърлен в атмосферата у нас за пет години без да бъдат платени, каквито са изискванията на Европейския съюз.

Това показват данните на екологично сдружение "За земята". Изчисленията са направени от енергиен експерт и са предадени на контролните органи като сигнал.

Тепърва обаче Европейската прокуратура ще излезе със заключение по темата - има ли укриване на квоти у нас и кои са виновните.

Въпреки че у нас не се търгува с емисии парникови газове те всички участват в европейската схема за търговия с емисии, където могат да бъдат купени или продадени.

Търговията с емисии е начин Европейският съюз и света да се справят с изменението на климата. Няколко бяха заложените цели.

До 2020 г. емисиите парникови газове трябваше да бъдат намалени с 20%, а новата цел е до 2030 г. с 50 на сто, но е важно да се уточни, че това е спрямо 1990 г. Според експерти България е достигнала до този показател, в случая обаче проблемът е друг.

Всяка централа или производство отделя определени замърсяващи емисии, като например въглероден диоксид. В зависимост от размера на отделения диоксид се докупуват квоти, като цената е за тон. Така колкото е отделила централата, толкова трябва да плати затова че замърсява околната среда.

Според разследването на Европейската прокуратура обаче част от ТЕЦ-овете у нас са укрили реалните квоти, като са казали че използват повече биомаса, а не въглища.

"Чрез това смесване на биомаса и въглища се получава по-ниско деклариране на емисии, но дали това е наистина така на практика", заяви Радостина Славкова, координатор "Енергия и Климат".

Според доклад на "За земята" само пет от централите у нас, две топлофикации и три ТЕЦ-а не са доплатили квоти за 75 млн. лева, като са декларирали повече от нормалното използване на биомаса.

"Да, означава, че е имало по-голямо замърсяване, отколкото е декларирано, в случая има загубени средства, които са могли да бъдат вложени в енергийна ефективност, устойчиво развитие, мерки за климата", допълни Радостина Славкова.

Как действа схемата за емисиите парникови газове у нас. Първоначално ТЕЦ-овете и заводите подават данни към верифициращи фирми, които правят проверка, заверяват данните или ги коригират.

Отделно ТЕЦ-овете подават други данни за същите количества емисии, така би трябвало да е поне по закон, към Комисията за енергийно и водно регулиране, която ги използва, за да може да формира цените на парното, тока и топлата вода.

Именно при верифицирането обаче има съмнения за нарушения от страна на Европейската прокуратура. В това са се усъмнили и от екоминистерството.

"Нашите институции са стартирали проверка през 2021 г. Темата беше обсъждана и в различни временни комисии в Народното събрание, тоест органите са стартирали проверка, но какви са резултатите ние нямаме информация", заяви Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите.

Заради съмнение в обвързаност между проверяващи и проверявани са взети и допълнителни мерки през миналата година.

"Направихме рокади на директорите на регионалните инспекции, освен това бяха командировани служители от различни регионални инспекции да извършват комплексни проверки именно на тези инсталации", каза още Ренета Колева.

Крайните щети, понесени от данъкоплатците, все още не са ясни, не са доказани и нарушенията. България очаква това да бъде направено от евроинституциите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ откри импровизирани лагери на мигранти до границата. Откъде влизат бежанците - вижте разказа на очевидци
БНТ откри импровизирани лагери на мигранти до границата. Откъде влизат бежанците - вижте разказа на очевидци
Алберт Попов става символичен посланик на дестинация България и българския зимен туризъм
Алберт Попов става символичен посланик на дестинация България и българския зимен туризъм