НОВИНИ

Зеленски във Вашингтон: Надяваме се, че можем да разчитаме на САЩ

зеленски вашингтон надяваме можем разчитаме сащ
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:34, 11.12.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Надяваме се, че можем да разчитаме на САЩ, заяви във Вашингтон украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. Той каза това в реч пред американски военни, на фона на въпроси по отношение на жизненоважната американска помощ за Украйна в сферата на сигурността.

"Ние няма да се откажем. Знаем какво да правим и можете да разчитате на Украйна. И се надяваме също така, че можем да разчитаме на вас", каза Зеленски в своята реч в Националния университет по отбрана.

Правителството на американския президент Джо Байдън предупреди Конгреса на САЩ, че ако не бъде подновена военната помощ за Киев, везните във войната в Украйна може да се наклонят в полза на Русия, като се появят заплахи за националната сигурност на западните страни.

Очаква се утре Зеленски да се срещне с президента Байдън и с конгресмени. Много законодатели републиканци изразяват съмнения във връзка с това дали да бъде продължавана помощта за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън поиска от Конгреса 61,4 милиарда долара за военно финансиране на Украйна като част от пакет за помощ на обща стойност 110 млрд. долара, който да включва също финансиране за Израел и за справяне с предизвикателства в областта на националната сигурност, припомня АП. Засега обаче искането на Байдън за извънредния пакет не е удовлетворено от Конгреса, тъй като бе обвързано с дебата за имиграционната политика на САЩ и за сигурността на американските граници.

Американският министър на отбраната Лойд Остин, който беше заедно със Зеленски в Националния университет по отбрана и също държа реч там, предупреди, че Путин все още се надява на победа в Украйна. Остин увери, че подкрепата на САЩ за Украйна остава "непоколебима".

"Въпреки престъпленията си и въпреки изолацията си Путин все още вярва, че може да надвие Украйна и че може да надвие Америка. Той обаче греши", заяви Остин, като спечели с думите си аплодисментите на публиката. "Ангажиментите на Америка трябва да бъдат изпълнени", подчерта министърът, очевидно обръщайки се към Конгреса.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна, американските конгресмени са одобрили над 110 млрд. долара помощи за Украйна. Откакто обаче републиканците установиха контрол върху Камарата на представителите през януари, Конгресът не е одобрявал средства за Украйна, отбелязва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ал-Насър е на полуфинал на Кралската купа на шампионите в Саудитска Арабия
Ал-Насър е на полуфинал на Кралската купа на шампионите в Саудитска Арабия
Ализе Корне получи "уайлд кард" за Australian Open
Ализе Корне получи "уайлд кард" за Australian Open