НОВИНИ

Жизненоважна апаратура получи Детската хирургия в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 07.01.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Пети жизненоважен апарат получи Клиниката по детска хирургия в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив от благотворителната инициатива „Българската Коледа". Дарената апаратура вече работи и с нея лекарите спасяват детски животи.

Неонаталният респиратор диша след операция вместо най-малките пациенти. Така лекарите обясняват колко важна е ролята на новото оборудване. Само от дни в болницата, апаратът вече е използван при няколко по-тежки случаи дори при новородени.

"Това са деца, които са ние казваме "отписани от Бога", защото ако ги оставим, те няма как да продължат да живеят, няма как. Казват, че ние даряваме цял един живот в детската хирургия, което е така", каза проф. Пенка Стефанова – началник на Клиника по детска хирургия в УМБАЛ "Свети Георги".

В Клиниката по детска хирургия годишно се лекуват над 2500 деца, голяма част с тежки аномалии.

"Първи посрещаме ужаса в човешките очи и първи виждаме радостта и удовлетвореността в очите на щастливите родители, които взимат за втори път вече децата си живи и пригодни за живот оттук", каза още проф. Пенка Стефанова.

В дарителската инициатива винаги участва и Ренета Кехайова. В момента тя е в отделението с 5-годишната си дъщеря София:

"Страхотна инициатива, надявам се все повече хора да се включват с нея. Семейството ни се включва за поредна година, така че призовавам всички граждани да го направя. Голямото ми дете в кувьоз, тук ѝ спасиха живота, така че специално аз съм на мнение, че не само лекарите и грижите, които полагат, а имат и голяма нужда и от апаратура."

Дареният апарат струва близо 53 000 лева. Благодарение на "Българската Коледа", клиниката получава подкрепа за пети път и очакват отново голяма вълна от съпричастност. Особено в годината, в която инициативата цели да се насочи вниманието върху детската хирургия. За да се подпомогне диагностиката, лечението и рехабилитацията на малките пациенти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова отпадна в квалификациите на тенис турнира в Хорбат, Австралия
Виктория Томова отпадна в квалификациите на тенис турнира в Хорбат, Австралия
Православният свят празнува Коледа по стар стил
Православният свят празнува Коледа по стар стил