НОВИНИ

Жозеп Борел ще посети Русия заради арестуването на Навални

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:22, 25.01.2021
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел заминава за Русия в началото на февруари, за да предаде на руските власти посланието на ЕС за освобождаването на Алексей Навални.

Министрите на външните работи заседаваха днес в Брюксел и решиха, че ще обмислят одобряването на санкции, ако Навални не бъде освободен от ареста. В срещата участва и българският външен министър Екатерина Захариева.

Арестът на Навални е още едно доказателство за потъващото гражданско общество в Русия, каза след срещата Екатерина Захариева.

"Жозеп Борел има планове да посети Москва, това беше планирано посещение и призивът от всички към него беше при посещението си да отправи този ясен сигнал, че за да имаме конструктивни отношения с Русия, това посегателство срещу мирни протестиращи и срещу опозиционни лидери трябва да престане", заяви Екатерина Захариева.

Въпросът за санкции ще бъде обсъден, ако Навални не бъде освободен от ареста.

"Знаете, че ЕС скоро одобри санкционен режим, свързан с нарушаването на човешките права, който не да бъде срещу държави, а да бъде срещу конкретни лица, които нарушават или допринасят за нарушаването на човешките права. Но за санкции срещу Русия като държава няма съгласие в съвета и не е обсъждано", допълни Захариева.

Външните министри обсъдиха и помощта при осигуряването на ваксини за държавите от Западните Балкани и от Източното партньорство. Но за целта трябва да бъдат осигурени количествата доставки, които са договорени за самите държави от Евросъюза, каза Захариева. Само за страните от Западните Балкани са необходими поне милион и половина ваксини само за медицинския персонал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Овчаров: До решението за изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" следва много дълга процедура
Румен Овчаров: До решението за изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" следва много дълга процедура
Министрите на туризма на България и Турция обсъдиха съвместни инициативи
Министрите на туризма на България и Турция обсъдиха съвместни инициативи