НОВИНИ

Брюксел критикува забавянето на ваксините на "Астра Зенека"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:34, 25.01.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Има ли как България да настоява за повече ваксини в рамките на доставките в страните в ЕС? На фона на острите критики в цяла Европа Еврокомисията обсъжда наваксването.

Проблемът сега е с ваксината на "Астра Зенека", която все още не е получила разрешение от Европейската агенция по лекарствата, но от фирмата вече заявиха, че ще забавят и ще съкратят доставките за всички европейски държави. От Брюксел са изключително недоволни от този факт.

Днес еврокомисарят по здравеопазването изпрати писмо с искане за повече подробности. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пък разговаря с изпълнителния директор на фирмата, за да поиска от него да бъдат гарантирани доставките, които вече са договорени. Важно в случая е, че Европа е финансирала предварително проучванията, а и гарантирането на производствения процес.

"След съобщенията от "Астра Зенека", че ще има съкращения в доставките, комисар Кириакидес изпрати вчера писмо до компанията, за да поиска още пояснения. В това писмото тя подчертава важността на доставките според графика, залегнал в договорите с държавите", каза Стевен Де Керсмакер, говорител на ЕК.

"Председателят на Европейската комисия разговаря по телефона с изпълнителния директор на Астра Зенека Паскал Сурио тази сутрин. Тя ясно подчерта пред него, че очаква "Астра Зенека" да изпълни задълженията си по предварителния договор. Тя напомни на господин Сурио, че ЕС е инвестирал предварително значителна сума, именно за да гарантира производството, дори преди да е издадено условното пазарно разрешение от Европейската агенция по лекарствата", допълни говорителят на ЕК Ерик Мамер.

В Брюксел се спекулира, че евентуално количествата, които са били предназначени за Европа, са продадени на други държави. Ако двете страни не успеят да се разберат, ще трябва да бъдат намалени досегашните планове. Може би това ще стане пропорционално за всички държави членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия загуби от Войводина в Анталия
Славия загуби от Войводина в Анталия
ЦСКА София записа победа над Струмска слава
ЦСКА София записа победа над Струмска слава