НОВИНИ

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:59, 22.03.2021 (обновена)
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

България обяви за персона нон грата двама руски дипломати заради шпионската афера, разкрита в края на миналата седмица. Според източници на "По света и у нас" става въпрос за Максим Рибкин, първи секретар на посолството на Руската федерация в София и Александър Зинкин, втори секретар. Посолството определи решението на българското външно министерство като необосновано. Пред агенция ТАСС Константин Косачов, заместник-председател на горната камара на руския парламент заяви, че на отзоваването на руските дипломати Русия ще отговори на реципрочен принцип.

Докато са разследвани шестимата участници в групата на т.н. "резидент" Иван Илиев, разследващите установяват, че Максим Рибкин и Александър Зинкин всъщност са офицерите Рибкин и Зинкин от руското външно разузнаване. Именно те са получавали секретните документи, които групата на резидента е осигурявала. Според оперативна информация съпругата на Илиев - Галина е била близка приятелка със съпругите на офицерите - Елена Зинкина и Евгения Софронова. Именно под прикритие на срещи с тях Илиева е предавала на Рибкин и Зинкин документи, които са държавна тайна. Пак по време на тези срещи в руското посолство Рибкин и Зинкин са предавали чрез Илиева задачи към групата на "резидента" Илиев. Рано тази сутрин, след почти 24 часа заседание Софийския военен съд остави в ареста и петимата задържани за шпионаж в полза на Москва.

Заместникът на посланик Елеонора Митрофана е повикан във външното ни министерство днес. Ден след като нейно превъзходителство в първа публична изява след шпионския скандал не реагира на аферата, но рецитира стихотворение.

"Вали московски сняг в София, второ денонощие безспир" - рецитира Елена Митрофанова, посланик на Руската федерация в България.

Във външното ни министерство на заместника на посланик Митрофанова е връчена нота, с която е даден срок от 72 часа Максим Рибкин и Александър Зинкин да напуснат страната ни. Причината не е московският сняг, а арестите заради обилния поток на секретни документи към руските разузнавачи под дипломатическо прикритие Рибкин и Зинкин. Оказва се, че за малко повече от две денонощия разследващите успяват в 42 тома доказателства да убедят Софийския военен съд, че задържаните за шпионската афера Иван Илиев - "резидента", съпругата му Галина, бившите му колеги Любомир Медаров и полк. Петър Петров и един действащ служител на нашето военно разузнаване трябва да останат за постоянно в ареста.

"Очевидно те имат достатъчно доказателства, за да отидат на публичното обявяване по един такъв начин на тези доказателства и това, което очаквам е, за разлика от предни случаи, тези доказателства да издържат в едно съдебно дело и наистина и ако тези хора са виновни, те да понесат последствията си. Има данни, че с часове са снимали информация, която е класифицирана. Един от членовете на групата е ръководител на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание", коментира Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Според източници на "По света и у нас" пред съда прокуратурата е представила доказателства, че в дома на полк. Петър Петров, който е заместник-шеф на дирекцията в Министерство на отбраната, която отговаря за бюджета и разходите на армията, са намерени документи с поверителен гриф на НАТО. Те имали отношение към плановете на Алианса за финансирането на стратегически програми. В домовете на на т.н. "резидент" Иван Илиев и на Любомир Медаров са открити снимани голямо количество документи с гриф "НАТО-сикрет". По-високия гриф в Алианса е "НАТО-топ сикрет".

Максим Рибкин и Александър Зинкин са седмият и осмият руски дипломат, които страната ни обявява за персона нон грата през последната година и половина. Според информацията, с която разполагаме, решенията за изгонването на предишните шестима дипломати са взети докато групата на резидента Иван Илиев е била на контрол от ДАНС и разследващите. Според оперативна информация именно Александър Рибкин в края на февруари лично разговаря с Галина Илиева, като ѝ казва да предаде на съпруга си Иван Илиев, че работата трябва да спре за година. Анализът на руснаците за изгонените дипломати им подсказал, че явно групата на Илиев е прихваната от нашите служби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов отново е с положителен баланс в Токио
Даниел Иванов отново е с положителен баланс в Токио
Столтенберг: Следим отблизо българското разследване срещу предполагаема руска шпионска мрежа
Столтенберг: Следим отблизо българското разследване срещу предполагаема руска шпионска мрежа