НОВИНИ

40 новобранци положиха клетва като членове на швейцарската гвардия

В двора на апостолическия дворец Сан Дамазо във Ватикана днес се състоя церемония, на която положиха клетва 40 новобранци на папската швейцарска гвардия - най-старата редовна войска в историята.

bnt avatar logo
от БТА
21:05, 06.05.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света
новобранци положиха клетва членове швейцарската гвардия

Всеки от войниците се закле във вярност на пищен ритуал, който датира от 6 май 1527 г., когато 147 гвардейците умират, защитавайки папа Климент Седми по време на т. нар. разграбване на Рим.

Сред барабани и фанфарен звън, под звуците на химна на Швейцария и на Ватикана, новопостъпилите гвардейци се заклеха във вярност към папата. Папа Франциск изрази своята признателност и благодарност за служенето на швейцарските гвардейци и им напомни, че те са призвани да правят саможертви в името на вярата.

Церемонията се състоя в присъствието на роднините на гвардейците и гости на най-високо равнище от Швейцарската конфедерация.

Гвардейците, които служат две години, трябва да са швейцарци, католици, ергени между 19 и 30 години и високи не по-малко от 1,74 м. Със своите пъстри синьо-златни униформи и алебарди в ръка - оръжие, наподобяващо копие - те са туристическа атракция на церемониите във Ватикана. Тяхната основна мисия е да пазят папата. От 2015 г. техен командир е Кристоф Граф от Люцерн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гърция е изчезнала двойка турски дипломати, заподозрени в членство във ФЕТО
В Гърция е изчезнала двойка турски дипломати, заподозрени в членство във ФЕТО
Българи и македонци отбелязаха заедно Деня на храбростта
Българи и македонци отбелязаха заедно Деня на храбростта